sobota, 15 października 2011

Bułeczki serowo-cebulowe

Składniki

0,5kg mąki pszennej (1/4 mozna zastapić żytnią,ciekawszy smak)
2,5  dag drożdży
1 jajko
ok. 1,5 łyżeczki soli
200 ml letniej wody lub mleka
3 nie duze cebule
garsc startego na grubych oczkach sera ok 10 dag




Przygotowanie

Z drożdży przygotować rozczyn dodając letnią wodę i odrobinę cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 10- 20 min. Mąkę przesiać przez sito. Dodać jajko, wodę rozczyn drożdżowy, sól, podsmazona pokrojona w kostke cebulke i żółty ser. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość  uformowac ok 12 bułeczek i przełożyć na blaszkę Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 30 min.aż sie zarumienia na koncu posypac odrobiną żołtego sera.mozna jesc na cieplo lub jak wystygną jako kanapki z serem lub wędliną. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz