Składniki
Ciasto:
2 łyżki mąki tortowej i ziemniaczanej
2 łyzki kakao
10 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
Krem:
całe jajko
4 żółtka
szklanka cukru
kostka margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 serki homogenizowane waniliwoe
3 łyżeczki żelatyny
paczka biszkoptów
galaretka wiśniowa lub cytrynowa
6 łyżeczek kawy cappucino
Przygotowanie
Ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Piec 35 min. w temp. 180. Zaparzyć kawę. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody.Ubić jajko, 4 żółtka i szklankę cukru. Dodać do zmiskowanej margaryny. Dołożyć mleko w proszku, serki, żelatynę. Wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Biszkopty moczyć w kawie i układać na masie. Ciasto zalać galaretką.
Drugi sposób przyrządzania cappuccino jest bez pieczenia ciasta.
Masę robię podobnie tylko jajka z cukrem ubijam na parze, a wszystko pozostałe robie tak samo (patrz wyżej) Robię kawę rozpuszczalną z 4 łyżeczek. Moczę biszkopty w kawie i układam w blaszce na to wykładam masę, następnie na to biszkopty moczone w kawie i na to znowu kłade masę, następnie znowu biszkopty i masa i na koniec ostatnia warstwa biszkoptów. Można polać ciasto polewą czekoladową.
Smacznego! Ciasto jest naprawdę dobre.
Ciasto zrobione z biszkoptami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz