wtorek, 11 października 2011

chlebek ziarnistyJadzi

Składniki

6 dkg drożdży
1 łyżka mąki                      ROZCZYN
1/2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka cukru



1kg. mąki 650
2 łyżeczki soli
3 szklanki wodył
2 szklanki otrąb
1/2 szklanki siemienia lnianego
garść słonecznika
gaść pestek z dyni



Przygotowanie

W misce zrobić rozczyn łącząc składniki zostawić do wyrośnięcia.Następnie dać mąkę oraz resztę składników i wyrobić ciasto.przykryć sciereczką zostawić w ciepłym miejscu żeby rosło.Jak wyrośnie ciasto przerobić jeszcze raz i ponownie zostawić do wyrośnięcia.W między czsie przygotować 2 keksówki posmarować lekko olejem.Jak ciasto urośnie podzielić na pół i dać do keksówek.i piec ok.1 godz.w temperaturze180-200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz