piątek, 9 grudnia 2011

ziemniaczane paluszki

Składniki

1kg ziemniaków2 jajka1,5szklanki mąkiłyżka masłasól , pieprztłuszcz do smażeniabułka tarta




Przygotowanie

 Ziemniaki obrać i ugotować . Wystudzić i zmielić w maszynce lub zmikrować , dodać żółtka, mąkę , sól i pieprz .Wszystko wymieszać, na koncu do masy dajemy ubite białka . Ciasto delikatnie zagnieść . Formować dość długie (20- 30 cm) wałeczki, pociąć je na równe części .Każdy mały wałeczek obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni w dużej ilości gorącego tłuszczu . Podawać z sosem lub do mięsa zamiast ziemniaków.
 Robię paluszki jak zostają mi ziemniaki z obiadu i wykorzystuję jej na drugi dzień. Podaję z sosikiem  do wszystkiego i surówką .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz