czwartek, 29 grudnia 2011

Rolada szpinakowa

Składniki

CIASTO
3/4 szkl mąki pszennej
3 jajka
5 dag masła (ja dodaje tyle samo oleju, szybciej i zdrowiej)
50 dag mrożonego szpinaku
sól
FARSZ
20 dag sera twarogowego
20 dag wędzonego łososia
1 jajko ugotowane na twrdo
pieprz
SOS MAJONEZOWY
1/2 szkl majonezu "light"
1/2 szkl jogyrtu naturalnego
sok z 1 cytryny
łyczeczka musztardy (niekoniecznie)
pieprz



Przygotowanie

Szpinak rozmrozić i osączyć. Z białek ubic pianę. Masło roztopic i ostudzić (wolę olej, bo mniej pracy ), dodac mąkę, żółtka, sół, szpinak. Wymieszać. Ostrożnie połączyć z pianą z białek.
Na płaską blachę wyłożoną pergaminem (można go troche natłuścić olejem) wylać ciasto, wyróanać powierzchnię i włożyc na 20-25 min do piekarnika nagrzanego do temp 190 stopni C
Upieczone ciasto wyłożyc na wilgotną ściereczkę, zrolować

W czasie gdy ciasto się piecze przygotowuję farsz.
Miksuję składniki

Farszem smaruję ciasto szpinakowe, zwijam w rulon, w wilgotnęj ścierce można je przechowywac kilka dni w lodówce (nie wiem ile, bo kilku dni ono nie wytrzymało)

Sos przygotowuję miksując składniki (jeżeli zbyt mało wytrawny można odrobinę popieprzyć)

Roladę podaję pokrojoną w plastry, sos osobno

Rolada jest pyszna, moi znajomi się nią zajadają. Nie czuć smaku szpinaku (dla tych, którzy za nim nie przepadają) Oprócz tego jest efektowna kolorystycznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz