piątek, 23 grudnia 2011

murzynek tradycyjny, łatwy i pyszny!

Składniki


4 jajka
1.5 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1 kostka margaryny (lub masła)
4 łyżki mleka
polewa czekoladowa




Przygotowanie

Rozpuścić margarynę w garnku, dodać kakao, cukier i mleko. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Po ostudzeniu dodać 1 żółtko. Do garnka dodać 3 żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać (lub zmiksować). W osobnym naczyniu ubić białko na sztywną pianę. Połączyć z resztą ciasta na murzynek. Piec w blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą w temp. 200 st. C przez ok. 40 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz