poniedziałek, 5 grudnia 2011

Szynka pieczona z ananasem i czosnkiem

Składniki

1 ananas,
1,8 peklowanej wędzonej szynki,
5 dar imbiru,
2 ząbki czosnku,
gałka muszkatołowa, pieprz,
30 dag szalotki,
100 ml soku pomarańczowego,
2 łyżki brązowego cukru.





Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C. Ananas obrać, pokroić w kawałki. Sok, który wydzieli się podczas krojenia ananasa zachować. Mięso naszpikować kawałkami imbiru i czosnkiem. Włożyć do brytfanny. Natrzeć gałką muszkatołową i pieprzem. Polać sokiem z ananasa. Przykryć i piec ok. 60 min. Po 20 min. dodać obraną szalotkę. Pieczeń obrócić, polać wywarem.Dusić kolejne 20 min. Dodać ananas i sok pomarańczowy. Dusić jeszcze 20 min. Do brytfanny dodać cukier. Skarmelizować. Mięso ostudzić i pokroić. Podawać z ananasem, szalotką i sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz