środa, 28 grudnia 2011

Ciasto z chmurką śmietankową i dżemikiem

Składniki

ciasto:
- 25 dag zmielonego maku
- 10 łyżek mąki
- 6 jajek
- 11 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki skórki pomarańczowej, kandyzowanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 20 dag kwakowego dżemu- najlepiej z czarnej porzeczki
krem:
- 1/2 szkl. śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy



Przygotowanie

1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, mak, obie skórki i cynamon. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek.
2. Piec w tortownicy wyłożonej papierem 50 min. w 180 stopniach.
3. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem i waniliowym. Wystudzone ciasto posmarować dżemem i bitą śmietaną. Można ozdobić wiórkami czekoladowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz