Składniki
dla 6 osób:
6 udek z kurczaka
bulion drobiowy
150 g groszku
4 marchewki
6 ziemniakow
1 cebula
1/2 pęczeka kolendry swiezej lub lyzka kolendry w poroszku
3 lyzki oliwy z oliwek
1/2 lyzeczki ras-el-hanout
1/2 lyzeczki papryki
1/2 lyzeczki kuminu
1/2 lyzeczki kurkumy
sol i pieprz
ras-el-hanout: starczy na 10 razy
2 lyzeczki imbiru mielonego
2 lyzeczki kardamonu mielonego
2 lyzeczki galki muszkatalowej mielonej
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzeczki ziela angielskiego mielonego
1 lyzeczka nasion kolendry
1 lyzeczka kurkumy
1/2 lyzeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 lyzeczki bialego pieprzu
1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
1/2 lyzeczki nasion anyzu
1/4 lyzeczki gozdzikow zmielonych
Wszystko razem wymieszac i przesypac do sloiczka lub pojemnika na przyprawy.
Przygotowanie
1. Posiekac cebule. Marchew obrac i pokroic na małe kawalki, ziemniaki pokroic w cwiartki. Kolendre posiekac.
2. Kawalki kurczaka umyc.
3. Rozgrzac oliwe z oliwek w garnku. Dodac kawalki kurczaka, przyprawy, sol, pieprz i polowe cebuli. Wszystko smazyc przez około 5 minut.
4. Dodac pozostala cebule, kolendre i marchew, zalac bulionem, taka iloscia, zeby wszystko bylo na 3/4 wysokosci przykryte i gotowac ok. 20 minut.
5. Dodac ziemniaki i gotowac przez 20 minut. Dodac groszek i gotowac przez chwile doprawic ew. sola i pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz