Składniki
Do słoika:
4 kg ogórków
4 duże cebule
4 papryki czerwone (jak ktoś lubi można dać żółtą)
Na solankę:
12 szklanek wody
1 szklanka soli
garść gorczycy
Na zalewę:
4 szklanki wody
3 szklanki octu
3 i 1/2 szklanki cukru
ziele angielskie (3 - 4 ziarenka na słoik)
pieprz w ziarenkach (6 - 8 ziarenek na słoik)
1 łyczeżka gorczycy
Przygotowanie
W zeszłym roku poczęstowano mnie tymi ogórkami, bardzo mi smakowały więc poprosiłam o przepis i zrobiłam kilka słoików. Postanowiłam się tym przepisem podzielić
Ja robiłam z 4,5 kg ogórków, a ponieważ lubimy z mężem paprykę dałam ich 7. Na tę ilość zużyłam podwóją porcję solanki i 2 i 1/2 porcji zalewy. Wyszło mi 12 słoików.
Podaję przepis:
Zrobić solankę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ogórki dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i zalać na 2 godziny zimną solanką.
Cebulę pokroić w plastry lub piórka i sparzyć.
Do słoików układać cebulę, ogórki i paprykę. Gorczycę z solanki powrzucać po równo do każdego słoika.
Wszystkie składniki zalewy razem zagotować. Do każdego słoika wrzucić 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 6 - 8 ziarenek pieprzu (tych z zalewy), a nastęnie zalać ogórki gorącą zalewą.
Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 2 minut.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz