Składniki
CIASTO:
- 2 szklanki mąki- 3/4 szklanki cukru- łyżeczka proszku do pieczenia- 3/4 kostki margaryny- łyżka smietany- łyżka octu- 2 jajka
NADZIENIE:
- 1 kg jabłek- galaretka cytrynowa- 1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie
Mąke przesiać na stolnice razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, zrobić pięścią zagłębienie i wbić w środek 2 żółtka. Wymieszać i następnie dodać miękkie masło, śmietane i ocet. Zarobić ciasto i podzelić na 2 części. Obie włożyć do lodówki na godzine ( ewentualnie na 40 min do zamrażalnika )
Jabłka utrzeć na grubych oczkach na tarce ( jeśli jabłak sa mało słodkie dodać łyżke cukru ) wsypać suchą galaretke i dodać namoczone rodzynki.
Jedną częścią ciasta wyłożyć blache wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. ciasto posypać cynamonem i wyłożyć mase z jabłek. Na wierzch jabłek zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2 częsć ciasta. Piec ok 45 min. w temp. 180 stopni
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz