niedziela, 11 grudnia 2011

szarlotka Niki

Składniki

CIASTO:
- 2 szklanki mąki- 3/4 szklanki cukru- łyżeczka proszku do pieczenia- 3/4 kostki margaryny- łyżka smietany- łyżka octu- 2 jajka
NADZIENIE:

- 1 kg jabłek- galaretka cytrynowa- 1/2 szklanki rodzynek



Przygotowanie

Mąke przesiać na stolnice razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, zrobić pięścią zagłębienie i wbić w środek 2 żółtka. Wymieszać i następnie dodać miękkie masło, śmietane i ocet. Zarobić ciasto i podzelić na 2 części. Obie włożyć do lodówki na godzine ( ewentualnie na 40 min do zamrażalnika )

Jabłka utrzeć na grubych oczkach na tarce ( jeśli jabłak sa mało słodkie dodać łyżke cukru ) wsypać suchą galaretke i dodać namoczone rodzynki.

Jedną częścią ciasta wyłożyć blache wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. ciasto posypać cynamonem i wyłożyć mase z jabłek. Na wierzch jabłek zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2 częsć ciasta. Piec ok 45 min. w temp. 180 stopni

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!!!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz