sobota, 31 grudnia 2011

cukinie faszerowane ALA

Składniki

4 cukinie (srednie)30 dag owczego sera1 łyżka oliwy1łyżeczka przyprawy wegety2 średnie ząbki czosnku1 peęczek świeżej mięty2 łyżki tartej bułki1 jajkosól oraz grubo zmielony pieprz(z młynka)



Przygotowanie

cukinie oczyscic,opłukac,osuszyc,przekroic w zdłóż na pół ,łyżeczką usunąc pestki .Miąższ ostrożnie wydrążyc,pokroic w drobną kosteczkę.Listki mięty opłukac,osuszyc,posiekac.Czosnek obrac,przecisnąc przez praskę lub rozetrzec nożem.Przygotowa farsz:czosnek wymieszac z miąższem cukinii i posiekaną miętą.Dodac pokrojony w kostkę owczy ser,tartą bułkę  i jajko.Wszystkie składniki dokłkadnie wymieszac.Farsz przyprawic do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzemBlache dokładnie wysmarowac oliwa,ułożyc na niej połówki cukinii,,równomiernie posypac wegetą.Połówki cukinii wypełnic farszem warzywnym.Blache wsunąc do wczesniej rozgrzanego  piekarnika ,cukinie piec około 25 minut w temp 180 stopni.Gotowe danie podac bezpośrednio po przyrządzeniu.SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz