poniedziałek, 26 grudnia 2011

Zapiekanka Janka

Składniki

1 duży kabaczek
2-3 duże cebule
6 ziemniaków (wielkości dużego jaja)
10 dag pieczarek
1-2 szklanki ryżu ugotowanego
4  średniej wielkości kiełbaski (ok.25 dag)
1 duża łyżka smalcu
1 jajko
150 ml śmietany
150ml mleka
10 dag sera żółtego
1 łyżka tartej bułki
4 łyżeczki bazyli suszonej
sól, pieprz, czosnek granulowany



Przygotowanie

Kabaczek  (nie obieramy), kroimy wzdłuż na 4 części wydrażamy nasiona, szatkujemy na jak najcieńsze plastry.
Ziemniaki po obraniu surowe, również szatkujemy jak najcieniej.
Cebulę na pół ...i w jak najcieńsze piórka.
Pieczarki, jeśli trzeba obieramy i też kroimy  jak najcieniej,  wrzucamy na tłuszcz ( mała łyżeczka smalcu), solimy i obsmażamy lekko.
Kiełbaski kroimy bardzo cieniutko w plasterki, akurat miałem z zamrażarki wyjęte i "kroiłem" je na szatkownicy (taka mała wielkości tarki).
Brytfannę (może być naczynie żaroodporne  ..4-5 l) smarujemy wnętrze smalcem, obsypujemy tartą bułką.
Układamy kolejno warstwy:
połowę ziemniaków,połowę kiełbasy, połowę ryżu, całość cebuli, całość pieczarek, 2/3 kabaczka, pozostałe ziemniaki, pozostałą kiełbasę, ryż,
posypujemy całość bazylią, solimy, posypujemy pieprzem, czosnkiem granulowanym, rozkłdamy na wierzchu resztę kabaczka, ugniatamy lekko, posypujemy lekko solą , przykrywamy i do piekarnika >220stopni. Po ok. 30 min polewamy dobrze wymieszanym  jajkiem śmietaną i mlekiem. Po następnych 30 min.  wierzch zapiekanki posypujemy serem utartym na wiórki , wstawiamy już odkryte naczynie do zapieczenia lekko powierzchni sera.
 
Całość zapiekania ok. 1g. 20 min.
Czas przygotowania ...ok 20 min.

Ulubiona zapiekanka moich Dziewczyn: ryz z jabłkami ...trochę zostawało na "póżniej", z tej już nie ma śladu...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz