poniedziałek, 5 grudnia 2011

Matiasy w pomarńczach

Składniki

1,5 kg matiasów
0,75 kg cebuli
keczup ostry "pudliszki" 0,5 kg
musztarda jerozolimska 1/2 słoiczka
rodzynki 20 dkg
3 pomarańcze
pieprz
mielone ziele angielskie
mielony liść laurowy
olej
1/2 szklanki octu 10%



Przygotowanie

Matiasy moczymy przez45 minut dodając ocet.
Pomarańcze wyciskamy i w soku moczymy rodzynki, około 20 minut.
Cebulę kroimy w grubą kostkę szklimy na oliwie, po zeszkleniu dodajemy pieprz, ziele i liśćlaurowy oraz musztardę wszystko razem wymieszać i poddusić przez 5 minut po tym czasie dodać sok z rodzynkami i keczup wszystko dokładnie wymieszać i poddusić około 5 minut, wystudzić. Matiasy pokroić w paski grubości 0,5 cm dodac do wystygnietej cebuli wymieszać i przełożyc do słoików po 48 godzinach pzrechowywania w lodówce polecam z razowym pieczywem. Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz