piątek, 15 czerwca 2012

Szybkie "kopytka" - pierogi leniwe

Składniki

500 g twarogu zmielonego
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
cukier waniliowy
sól



Przygotowanie

Twaróg łączymy z jajami, łyzeczką cukru waniliowego i szczyptą soli. Gdy wszystko się połączy to dodajemy po trochu mąki. Gdy ciasto będzie zbyt lejące to dodać więcej mąki. Ciasto formujemy w cienki wałek i kroimi w romby. Gotujemy od wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu kopytek gotujemy na małym ogniu przez ok 4 min. Podajemy na słodko z cukrem, cynamonem i stopionym masłem lub z bułka tartą (Ale wtedy pamiętajmy, że nie dodajemy do ciasta cukru waniliowego. Smacznego. Z powodzeniem mozna je zamrażac

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz