niedziela, 10 czerwca 2012

Bułeczki - Dinner Rolls

Składniki



15 g drozdzy swiezych lub 3 lyzeczki suchych
1 szklanka cieplej wody
1/4 szklanki cukru
2 lyzki masla (miekkiego)
1 jajko w temperaturze pokojowej
3 i 1/4 szklanki maki
1 lyzeczka soli

 





Przygotowanie

> Zrobic rozczyn z drozdzy: W misce polaczyc drozdze, wode, 1/4 szklanki maki i 1 lyzeczke cukru Zamieszac, przykryc i odstawic do podwojenia objetosci (okolo 15-20 minut).
> Nastepnie dodac 3 szklanki maki, cukier, jajko, maslo i sol
> Wyrobic ciasto na gladko i zostawic pod przykryciem do odpoczecia (okolo 20 minut)
> Nastepnie podzielic ciasto na 15 czesci i formowac podluzne buleczki
> Blaszke wylozyc papierem do pieczenia ukladac buleczki w odstepach okolo 3 cm od siebie, przykryc sciereczka i poczekac okolo 30 minut az podrosna
> Piekarnik nagrzac do tem. 190st C wsadzic buleczki i piec 8 do 10 minut
Sa pyszne!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz