niedziela, 3 czerwca 2012

Placuszki rybne

Składniki

PLACUSZKI:
200 g odmrożonych filetów rybnych (np. dorsz, mintaj)
450 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
120 g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 roztrzepane jajko
sos tabasco lub sos chili
mąka do obtoczenia placuszków
oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka curry albo kurkumy






Przygotowanie

Ziemniaki włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości (ok. 10-12 minut). Odcedzić. Utłuc i odstawić do przestygnięcia. Odmrożone filety osączyć z nadmiernej ilości wody (np. papierowym ręcznikiem) i rozdrobnić mięso widelcem.
Cebulę z czosnkiem podsmażyć do miękkości na 1 łyżce oliwy. Przełożyć do dużej miski. Do miski dodać ziemniaki, rybę, jajko, wszystkie przyprawy. Doprawić tabasco lub sosem chili. Dokładnie wymieszać. Dłonie oprószyć maką i z masy formować kulki, które należy spłaszczyć. Smażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony ok. 3-4 minut, aż do zrumienienia. Smacznego.

 *Można podawać ze swoimi ulubionymi sosami, albo do sałatki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz