czwartek, 14 czerwca 2012

Jabłecznik z bitą śmietaną na biszkopcie

Składniki

 Biszkopt z 6 jaj  


8 średnich jabłek (kruchych, żeby się dobrze rozgotowały)
cukier do smaku
trochę soku z cytryny
2 galaretki cytrynowe
szczypta cynamonu

0,5 l śmietany 30%
cukier puder do smaku
2 galaretki o dowolnym smaku





Przygotowanie

Jabłka drobno pokroić, wrzucić do garnka, dodać cukier, skropić sokiem z cytryny i smażyć. Dodać cynamon i sypkie galaretki, wymieszać i odstawić, żeby trochę ostygły. Przełożyć na biszkopt, schłodzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać galaretki rozpuszczone w małej ilości wody.
Śmietanę wyłożyć na zastygnięte jabłka. Całość można zalać galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz