niedziela, 10 czerwca 2012

Łatwe ciasto z owocami

Składniki

ok. 1 kg owoców świeżych lub z kompotu, ewentualnie dobre powidła
250 g masła roślinnego lub margaryny
3 szkl. mąki krupczatki
1 szkl. cukru
4 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek lub cukier waniliowy



Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 1/2 szkl. cukru (i ewentualnie 1 kisiel - piana będzie sztywna i kolorowa) - odstawiamy.
Ukręcamy miękką margarynę z mąką, proszkiem do pieczenia 1/2 szkl. cukru (jeśli będziemy dodawać kwaśne owoce to trochę więcej), śmietanę i żółtka. Zrobi się "kruszonka".
Połowę tej kruszonki układamy na blasze (średnia tortownica lub średnia prostokątna) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na to równomiernie układamy owoce.
Na owoce 1/4 ciasta (tzn. połowa tego co nam została ), na to ubita piana i na wierzch reszta ciasta.
Wstawiany do nagrzanego piekarnika (160-180 stopni) i pieczemy ok. 45 minut (aż będzie bursztynowozłote)
Pyszności :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz