sobota, 16 czerwca 2012

Całkiem inna W-Zetka

Składniki

6 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny
3/4 szklanki kakao + 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dopełnić mąką pszenną, tak by w sumie kakao+mąki była 1 szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 krem do tortów (np krem dr.Oetkera waniliowy)



Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie masę połączyć z pozostałymi sypkimi składnikami: z kakao, mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie mieszając, połączyć z czekoladową masą. Tak przygotowane ciasto podzielić na trzy (w miarę równe) części. Każdą część upiec osobno w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec 20 min. Upieczone, wystudzone placuszki (są bardzo cienkie) niczym nie nasączając (gdyż same w sobie są wilgotne), przełożyć gotowym kremem. Przełożone ciasto polać czekoladową polewą, tworząc tzw. esy-floresy.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz