sobota, 9 czerwca 2012

Jabłecznik z pianką bezową

Składniki

Ciasto
4 jajka
1 kostka palmy
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka proszku
(można do smaku dodać cynamon albo przyprawę do jabłecznika)

1 kg jabłek - zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Piana
1 szklanka cukru
4 białka
1 cukier waniliowy




Przygotowanie

Tłuszcz, cukier, mąkę, proszek i cynamon - posiekać, następnie dodać żółtka i zagnieść. Ciasto przełożyć na blaszkę i włozyć do piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 180C.W piecu troszeczkę podpiec ok. 25 minut.
W między czasie przygotować pianę.
Wyjąć podpieczone ciast, położyć starte jabłka i na to pianę i pieczemy ok. 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz