sobota, 16 czerwca 2012

Potrawka pieczarkowa z kurczakiem z tiny

Składniki


4 udka z kurczaka (można uzyć piersi z kurczaka)
40 dag pieczarek
2 cebule
40 dag ugotowanego makaronu (najlepiej grube rurki)
1 puszka pomidorów
4 łyżki oliwy (może być olej)
2-3 ząbki czosnku
5 dag twardego żółtego sera
sół, pieprz i inne przyprawy wg uznania np,. mielona papryka, zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy itd




Przygotowanie

Udka umyj, osusz, usuń skórę oraz kości, mięso pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. ser zetrzyj na tarce o małych otworkach.
W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż na niej mięso, cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki i smaż 3 min. Przypraw. Duś 10 minut.
Pomidory zmiksuj z zalewą, dodaj do mięsa. Duż kolejne 10 minut. Do potrawki włóż makaron, podgrzej. Danie posyp serem, wymieszaj.

Zdjęcie przed wymieszaniem potrawki z serem.

Przepis pochodzi z gazety "Tina".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz