niedziela, 17 czerwca 2012

Roladki z mielonego zawijane bekonem

Składniki

1 kg miesa mielonego obojetnie z czego(wolowe,mieszane,wieprzowe)
cebula.
boczek wedzony
kielbasa
musztarda
przyprawy(sol,pieprz,wegeta,papryka)
pieczarki
bekon w plasterkach cienkich
Troche margaryny lub oleju do smazenia



Przygotowanie

WYKONANIE

Z mielonego zrobic okolo 4 placki ,posmarowac musztarda ,przyprawic do smaku i jak do roladow dac boczek ,cebule,kielbase,pieczarki mozna dodac kawalek sera zoltego ,uformowac rolady i owinac bekonem(zeby nie popekaly przy pieczeniu) i ukladac na goracy tlusz ,podpiec z kazdej strony mozna dodac cebule ,pieczarki ,papryke przyprawic do smaku jak rolady podusic okolo 30 minut i sos doprawic ,podawac jak kto lubi z ziemniakami lub kluskami.

 

Placki marchwiowe z sosem z suszonych moreli

Składniki

400 g marchewki
100 g pestek dyni
2 jajka
3 łyżki mąki
listki i kwiaty ogórecznika
150 g moreli suszonych
1 łyżka śmietany
cynamon, gałka muszkatołowa, sól, pieprz





Przygotowanie

marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce, dodać do niej pestki dyni, posiekane listki ogórecznika, jajka i mąkę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać, z masy formować małe placki i smażyć na oleju, morele gotować w niewielkiej ilości wody kilka minut, ostudzić, zmiksować na sos, dodać śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszać, podawać z plackami, udekorować kwiatami ogórecznika

Śmietankowy sernik na zimno z galaretką

Składniki

  1 litr mleka
1/2 litra śmietany kwaśnej
5 jajek
3/4 szkl. cukru
3/4 kostki margaryny
galaretka
herbatniki



Przygotowanie

  Śmietanę wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Wylać to na wrzące mleko - podgrzewać i mieszać, aż zrobi się twarożek. Odcedzić i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać twarożek.
Tortownicę wyłożyć herbatnikami (dno), na to masa serowa - wstawić do lodówki, żeby trochę "okrzepło", potem wylać na to galaretkę przyrządzoną wg przepisu - można dać trochę mniej wody.
Można dodać owoce - wg uznania.

sobota, 16 czerwca 2012

Potrawka pieczarkowa z kurczakiem z tiny

Składniki


4 udka z kurczaka (można uzyć piersi z kurczaka)
40 dag pieczarek
2 cebule
40 dag ugotowanego makaronu (najlepiej grube rurki)
1 puszka pomidorów
4 łyżki oliwy (może być olej)
2-3 ząbki czosnku
5 dag twardego żółtego sera
sół, pieprz i inne przyprawy wg uznania np,. mielona papryka, zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy itd




Przygotowanie

Udka umyj, osusz, usuń skórę oraz kości, mięso pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. ser zetrzyj na tarce o małych otworkach.
W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż na niej mięso, cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki i smaż 3 min. Przypraw. Duś 10 minut.
Pomidory zmiksuj z zalewą, dodaj do mięsa. Duż kolejne 10 minut. Do potrawki włóż makaron, podgrzej. Danie posyp serem, wymieszaj.

Zdjęcie przed wymieszaniem potrawki z serem.

Przepis pochodzi z gazety "Tina".

Gołąbki z salcesonem

Składniki

25 dag mielonego mięsa
25 dag salcesonu
2 torebki ryżu, kaszy gryczanej lub jęczmiennej ( kto co lubi)
1 główka kapusty białej lub włoskiej
2-3 pomidory ( zimą może być przecier lub pomidory z puszki w kawałkach)
kilka suszonych grzybów
2 spore ząbki czosnku
majeranek, pieprz, sól, sos sojowy lub maggi
1 łyzeczka wegety



Przygotowanie

Ryż lub kaszę ugotować, grzyby namoczyć, obgotować i osączyć ( wody z gotowania nie wylewać). Salceson, grzyby i czosnek zmielić w maszynce lub innym sposobem.Wymieszać razem z ryżem i mięsem, doprawić solą i pieprzem.Przygotować liście kapusty, zawinąć gołabki. ułozyć je ciasno w naczyniu o grubym dnie lub w brytfannie do zapiekania w piekarniku. Wierzch obłozyć obranymi ze skórki i pokrojonymi w plastry pomidorami. Wlać wodę z gotowania grzybów zmieszaną z 1 łyżeczką wegety i 1 łyżką sosu sojowego. Gotować lub zapiekać w 180 stopniach przez godzinę. Pod koniec gotowania kto lubi może posypać gołąbki majerankiem, który ułatwia trawienie.
Osobiście gołąbki zapiekam bo wtedy jest mniejsze ryzyko przypalenia się ich.
Mają naprawdę wyjątkowy smak. Polecam!

wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkami

Składniki

Na dwie osoby:
1. wątróbka drobiowa - ok. 400 g
2. cebule - 2 szt. średniej wielkości
3. jabłka twarde słodko-kwaśne - 3 szt.
4. olej
5. sól
6. pieprz czarny



Przygotowanie

Na rozgrzany olej (dość gruba warstwa) wrzucamy wątróbkę, cebulę i jabłka pokrojone w "ósemki" (tzn połówki ćwiartek) - jabłka mają być w skórce ale pozbawione ziarenek, łusek, ogonków itp. Smażymy często przewracając składniki (starać się nie uszkodzić jabłek, nie spiec cebuli na ciemny brąz, nic nie przypalić) - aż wątróbka nakłówana lub przekrawana widelcem będzie miękka, brązowa - nie różowawa w środku, ale też nie spieczona za bardzo, bo może zrobić się trochę twarda. UWAGA: solimy i pieprzymy już całkiem zrobioną potrawę po zdjęciu z kuchenki, a przed nałożeniem na talerze. Można podawać z pieczywem albo z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami (ale nie z frytkami itp. bo za tłuste i nie pasuje).

Całkiem inna W-Zetka

Składniki

6 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny
3/4 szklanki kakao + 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dopełnić mąką pszenną, tak by w sumie kakao+mąki była 1 szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 krem do tortów (np krem dr.Oetkera waniliowy)



Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie masę połączyć z pozostałymi sypkimi składnikami: z kakao, mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie mieszając, połączyć z czekoladową masą. Tak przygotowane ciasto podzielić na trzy (w miarę równe) części. Każdą część upiec osobno w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec 20 min. Upieczone, wystudzone placuszki (są bardzo cienkie) niczym nie nasączając (gdyż same w sobie są wilgotne), przełożyć gotowym kremem. Przełożone ciasto polać czekoladową polewą, tworząc tzw. esy-floresy.


SMACZNEGO!!!

Kotlety fantazyjne z kurczaka

Składniki

5 szt piersi z kurczaka /po 100g/
1,5 łyżeczki przyprawy "Delikat do mięsa"
50 g masła
100 g szynki /gotowana lub konserwowa/
5 plastrów żółtego sera
1 pomidor
5 gałązek natki

ciasto:
2 jaja
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki



Przygotowanie

Piersi kurczaka rozbić tłuczkiem /przez folię/.
Na każdym plastrze szynki ułożyć plaster sera i cząstkę pomidora oraz gałązkę natki- zwinąć w rulonik.
Tak zwinięty rulonik ułożyć następnie na rozbitej piersi z kurczaka, znowu zrolować i obsypać przyprawą.

Z jaj, mąki i śmietany przygotować ciasto gęstości kwaśnej śmietany.
Uformowane filety obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w cieście i smażyć na średnio rozgrzanym maśle ze wszystkich stron /smażyć na wolnym ogniu/.

Podawać z frytkami, brzoskwinią lub ananasem i zestawem surówek.


Smaczneeeeeeego!!!!!! 

piątek, 15 czerwca 2012

Szybkie "kopytka" - pierogi leniwe

Składniki

500 g twarogu zmielonego
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
cukier waniliowy
sól



Przygotowanie

Twaróg łączymy z jajami, łyzeczką cukru waniliowego i szczyptą soli. Gdy wszystko się połączy to dodajemy po trochu mąki. Gdy ciasto będzie zbyt lejące to dodać więcej mąki. Ciasto formujemy w cienki wałek i kroimi w romby. Gotujemy od wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu kopytek gotujemy na małym ogniu przez ok 4 min. Podajemy na słodko z cukrem, cynamonem i stopionym masłem lub z bułka tartą (Ale wtedy pamiętajmy, że nie dodajemy do ciasta cukru waniliowego. Smacznego. Z powodzeniem mozna je zamrażac

Morelowe placuszki

Składniki

250g suszonych moreli250g kokosu1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej2 łyżeczki soku z cytryny50g gęstego miodu100g orzechów



Przygotowanie

Suszone morele włożyć na sito, umieścić pod przykryciem nnad parą, aby zwiększyły objętość i zmiękły. Owoce zmielić lub drobno posiekać, zagnieść z kokosem, tartą skórką i sokiem z cytryny. Z otrzymanej masy uformować wałek o śerednicy 4 cm i owinąć go grubym papierem. Wałek pokroić na plasterki o grubości 3 cm. Orzechy posiekać i obtoczyć w nich placuszki.

Risotto z grzybami

Składniki


100 g - brązowego ryżu
250 ml- bulionu, ew. wody
250 g- grzybów ( oczyszczonych i pokrojonych w plasterki)
cebula ( pokrojona w kostkę)
łyżka masła, lub oliwa z oliwek
sos sojowy






Przygotowanie




Grzyby i cebulę podsmażyc na maśle, dodać ryz, doprawić sosem sojowym i dalej smażyć, po odparowaniu nadmiaru sosu dodać szklankę bulionu / wody i dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu około 50 minut, od czasu do czasu mieszając.

Taki ryż smakuje solo, osobiście lubię go z kurczakiem lub warzywami .

Smacznego:)

Biszkopt łatwy i efektowny

Składniki

- 6 świeżych jaj

- 15 łyżek mąki

- 15 łyżek cukru



Przygotowanie

Mąkę przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno, wsypywać po łyżce cukru, mieszając i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i po jednej łyżce mąki, cały czas mieszając.

Piec w średniej temperaturze, około 30-40 minut.

czwartek, 14 czerwca 2012

Francuskie klopsy

Składniki

Na klopsiki


500 g mielonej szynki wieprzowej
¾ szklanki tartego parmezanu
jajko
sól
pieprz
pół bułki namoczonej w mleku

  gotowe ciasto francuskie (ja kupiłam w biedronce)





Przygotowanie

Składniki wymieszać ,uformować małe klopsiki.Obsmażyć na oleju z obu stron.

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty.Na każdy kwadrat położyć klopsa i zapakować.Można posypać startym serem żółtym i kminkiem.
Piec w nagranym piekarniku 220 stopni około 15 minut.
Podawać z czerwonym barszczykiem.
Smacznego!

Po prostu pycha.



Jabłecznik z bitą śmietaną na biszkopcie

Składniki

 Biszkopt z 6 jaj  


8 średnich jabłek (kruchych, żeby się dobrze rozgotowały)
cukier do smaku
trochę soku z cytryny
2 galaretki cytrynowe
szczypta cynamonu

0,5 l śmietany 30%
cukier puder do smaku
2 galaretki o dowolnym smaku





Przygotowanie

Jabłka drobno pokroić, wrzucić do garnka, dodać cukier, skropić sokiem z cytryny i smażyć. Dodać cynamon i sypkie galaretki, wymieszać i odstawić, żeby trochę ostygły. Przełożyć na biszkopt, schłodzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać galaretki rozpuszczone w małej ilości wody.
Śmietanę wyłożyć na zastygnięte jabłka. Całość można zalać galaretką.

środa, 13 czerwca 2012

ogórkowa Agnieszki

Składniki

- marchew
-por
-seler
-pietruszka
-5-6 ziemniaków
-ok 50 dag przecieru z ogórków kiszonych
-2 skrzydełka z kurczaka lub kawałek cięlęciny ( 20 dag)
-3 łyżki oleju
-3 łyżki śmietany
-posiekany koperek ( pół pęczka ) lub 2 łyżki suszonego koperku
-1 łyżeczka vegety



Przygotowanie

- marchew , selera , pietruszkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce o dużych okach
-pora oczyścić , umyć i pokroić w talarki
-na patelni rozgrzać olej , wrzucić warzywa i dusić na małym ogniu ok 15 min
-ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę
-ok 2l wody zagotować ze skrzydełkami lub cielęciną , wyszumować , dodać kartofle i uduszone warzywa oraz vegetę
-gotować , aż kartofle i mięso będą miękkie
-dodać przecier z ogórków
-gotować ok 15 min
-zprawić zupę śmietaną i wrzucić koperek jeszcze chwilę podgotować zupkę
Zupa jest bardzo smaczna !

Piersi kurczaka nadziewane pieczarkami

Składniki

4 piersi z kurczaka
20 dag pieczarek
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
bazyli
tymianek
kilka łyżek mąki pszennej
jajko



Przygotowanie

Mięso umyć, nie rozbijać, naciąć tak, by powstała kieszeń. Doprawić solą i pieprzem, posypac ziołami. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, podsmazyć. Tak przygotowanym farszem napełniać "kieszenie", spiąć mięso wykałaczkami. Do miski wbić jajko, roztrzepać widelcem. Kotlety maczać w jajku i obtaczać w mące. Usmażyć;)

SMACZNEGO!!

wtorek, 12 czerwca 2012

Udka z jarzynowym farszem

Składniki

5-6 udek z kurczaka
3 marchewki
1-2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
30dag pieczarek
jeden serek topiony(kremowy, pieczarkowy lub ziołowy)
Przyprawy wg własnego uznania
2-3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny



Przygotowanie

Uka odfiletować, przyprawić przyprawami wymieszanymi z 2-3 łyżkami oleju i 1 łyżką soku z cytryny. Odstawić min. na 12 godzin w lodówce.
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pookroić w półplasterki, a cebulke posiekać. Wymieszać wszystko z serkiem topionym i delikatnie przyprawić. Gotowy farsz nakładać do udek, układać na blaszce i piec w piekarniku ok 1,5 godziny.
odfiletowane, przyprawione udka
starte jarzynki
nafaszerowane udka, gotowe do piekarnika
a tak wygląda gotowe danie

Kurczak smazony z ryzem jajkiem i brokulem

Składniki


2 wieksze piersi z kurczaka

1 brokul

1,5 szkl ryzu basmati ( ugotowac w osolonej wodzie )

2 jajka

1 puszka kielkow soi

papryczka chili

1 zabek czosnku

40 g orzechow nerkowca



sos sojowy ciemny

natka pietruszki ,

sol , pieprz

oliwa z oliwek




Przygotowanie


1. Piersi z kurczaka pokroic w paseczki i podsmazyc na oliwie i odstawic

2. Brokula ( podzielonego na "rozyczki " i gotowanego 10 min ) przelozyc na patelnie z pozostala oliwa , dodac 4-5 lyzek wody z wczesniejszego gotowania brokula i gotowac ok 5 min

3. Dodac posiekana papryczke chili (bez pestek ) i pokrojony w plasterki czosnek a nastepnie wsypac ugotowany ryz oraz odsaczone kielki soi.

4. Do tego wrzucic podsmazonego kurczaka

5. Jajka ubic w miseczce razem z sosem sojowym oraz 1 lyzeczka oliwy z oliwek i wlac na patelnie do pozostalych skladnikow.

6. Wszystko razem wymieszac , doprawic ewentualnie do smaku i przytrzymac jeszcze na wolnym ogniu kilka minut , dodajac na koncu posiekana natke pietruszki i podprazone orzeszki nerkowca


Karczek w cebulce duszony

Składniki

1 kg karczku
3 cebule
mąka
olej do smażenia

liść laurowy (3 listki)
ziele angielskie ( 3- ziarenka)
gorczyca (20 ziaren)
tymianek ( według upodobań)
kilka suszonych grzybów
sól, pieprz, maggi



Przygotowanie

Karczek pokroić w plastry ( 1,5 cm), delikatnie rozbić tłuczkiem (symbolicznie - dla tych co mają mocną rękę ), oprószyć mąką, nie solić nie doprawiać - odstawić na kilka minut.

Pokroić cebulkę w grubą kostkę, podsmażyć na oleju do miękkości. Cebulkę przełożyć do garnka, na tym samym oleju zrumienić karczek po obydwu stronach. Przełożyć do garnka z cebulką, posypać przyprawami, zalać 1 szklanką wody i dusić 30 minut.

Sposób podania:

Z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem
Z kaszą pęczak i surówką z buraczków

poniedziałek, 11 czerwca 2012

kotlety z piersi kurczaka w ciescie

Składniki

  1 cala pierś z kurczaka
2 jaja
2-3 łyżki majonezu
1 cebula
20dag startego sera
2-3 łyżki mąki




Przygotowanie

 Pierś z kurczaka roimy na kawalki,mieszamy ze wszystkimi skladnikami.Ciasto nie moze byc ani za rzadkie ani za geste.Smażymy na oleju az sie zarumienią.SMACZNEGO!!!

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki

1 kapusta młoda
kawałek boczku surowego
sól, pieprz, cukier (2 łyżki) i kwasek cytrynowy
koper



Przygotowanie

Kapustkę poszatkować i gotować w wodzie. Odlać część wody (zostawić tyle żeby kapustka miała konsystencję gęstej zupy). Dodać sól, pieprz i cukier, kwasek cytrynowy (na czubku łżeczki). Na patelni wysmażyć boczek i dodać do niego łyżkę mąki. Do kapusty dodać boczek i dużo kopru.
Kapustka smakuje rewelacyjnie do knedli z truskawkami lub ze śliwkami. Polecam

Sałatka z ananasem

Składniki


ugotowana pierś kurczaka


woreczek ryżu


puszka kukurydzy


puszka ananasa


majonez




Przygotowanie

Ugotuj ryż. Pokrojonego kurczaka i ananasa zmieszaj z resztą składników.
Majonezu dodaję według uznania.

Smacznego :)

niedziela, 10 czerwca 2012

Bułeczki - Dinner Rolls

Składniki



15 g drozdzy swiezych lub 3 lyzeczki suchych
1 szklanka cieplej wody
1/4 szklanki cukru
2 lyzki masla (miekkiego)
1 jajko w temperaturze pokojowej
3 i 1/4 szklanki maki
1 lyzeczka soli

 





Przygotowanie

> Zrobic rozczyn z drozdzy: W misce polaczyc drozdze, wode, 1/4 szklanki maki i 1 lyzeczke cukru Zamieszac, przykryc i odstawic do podwojenia objetosci (okolo 15-20 minut).
> Nastepnie dodac 3 szklanki maki, cukier, jajko, maslo i sol
> Wyrobic ciasto na gladko i zostawic pod przykryciem do odpoczecia (okolo 20 minut)
> Nastepnie podzielic ciasto na 15 czesci i formowac podluzne buleczki
> Blaszke wylozyc papierem do pieczenia ukladac buleczki w odstepach okolo 3 cm od siebie, przykryc sciereczka i poczekac okolo 30 minut az podrosna
> Piekarnik nagrzac do tem. 190st C wsadzic buleczki i piec 8 do 10 minut
Sa pyszne!!!

Łatwe ciasto z owocami

Składniki

ok. 1 kg owoców świeżych lub z kompotu, ewentualnie dobre powidła
250 g masła roślinnego lub margaryny
3 szkl. mąki krupczatki
1 szkl. cukru
4 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek lub cukier waniliowy



Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 1/2 szkl. cukru (i ewentualnie 1 kisiel - piana będzie sztywna i kolorowa) - odstawiamy.
Ukręcamy miękką margarynę z mąką, proszkiem do pieczenia 1/2 szkl. cukru (jeśli będziemy dodawać kwaśne owoce to trochę więcej), śmietanę i żółtka. Zrobi się "kruszonka".
Połowę tej kruszonki układamy na blasze (średnia tortownica lub średnia prostokątna) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na to równomiernie układamy owoce.
Na owoce 1/4 ciasta (tzn. połowa tego co nam została ), na to ubita piana i na wierzch reszta ciasta.
Wstawiany do nagrzanego piekarnika (160-180 stopni) i pieczemy ok. 45 minut (aż będzie bursztynowozłote)
Pyszności :-)

sobota, 9 czerwca 2012

Jabłecznik z pianką bezową

Składniki

Ciasto
4 jajka
1 kostka palmy
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka proszku
(można do smaku dodać cynamon albo przyprawę do jabłecznika)

1 kg jabłek - zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Piana
1 szklanka cukru
4 białka
1 cukier waniliowy




Przygotowanie

Tłuszcz, cukier, mąkę, proszek i cynamon - posiekać, następnie dodać żółtka i zagnieść. Ciasto przełożyć na blaszkę i włozyć do piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 180C.W piecu troszeczkę podpiec ok. 25 minut.
W między czasie przygotować pianę.
Wyjąć podpieczone ciast, położyć starte jabłka i na to pianę i pieczemy ok. 15 minut.

warzywa na patelnię z makaronem ap

Składniki


pierś kurczaka
warzywa na patelnię
makaron
sól, pieprz (papryka słodka, sól ziołowa, oregano itd...)
olej do smażenia




Przygotowanie

Pierś kurczaka pokroić na kawałeczki i usmażyć doprawiając solą, pieprzem i papryką...i jak kto woli
W międzyczasie wstawić wodę na makaron i go ugotować (ja wykorzystałam świderki).
Warzywa na patelnię zrobić wg przepisu na opakowaniu doprawić załączoną do nich przyprawą albo wg własnego uznania (ważne żeby nie były zbyt mało słone). Ja wrzuciłam na tłuszczyk który został po smażeniu mięsa...
Gdy warzywa będą gotowe dorzucić do nich usmażone mięsko i ugotowany,gorący (ale przecedzony) makaron. wszystko wymieszać. Pozostaje już tylko wyłożyć na talerze i zjadać :)

Można polać keczupem...

Smacznego!

piątek, 8 czerwca 2012

Sos po staropolsku

Składniki

1 średnia cebula
1/4 szklanki wody
150- 200 ml śmietany (ja używam 30% do zup, ale może być 18%)
1-2 łyżki mąki (plus trochę wody do zagęszczenia)
6-7 pomidorków cherry, albo 1 duży pomidor
sól, pieprz do smaku
1-2 łyżka posiekanego koperku (najlepiej świezy, ale można użyć suszonego, wtedy mniej dodać)


*1 szklanka to około 250 ml



Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia. Wlewamy wodę, zabielamy śmietaną, zagęszczamy mąką wymieszną z wodą. Pokrojone pomidorki na kostkę wrzucamy do sosu i czekamy aż puszczą soki i zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem. Na końcu mieszmay z wymieszanym koperkiem. Smacznego.
*Sos wykorzystuje często do podania z rybą, na zdjęciu kawałki ryby podmsażone i wrzucone do sosu. Oczywiście sos pasuje dobrze z mięsami, warzywami i makroanami czy też ryżem.


Kotlety z ryby

Składniki

ok 1 kg filetów z dorsza (może być i inna rybka)
5 jaj ugotowanych na twardo
3 jaja surowe
2-3 cebule
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia



Przygotowanie

Rozmrożoną rybę zemleć w maszynce do mięsa razem z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodać 5 łyżek bułki tatej, 3 surowe jajka, pokrojoną w kostkę i podrumienioną cebulę,sól, pieprz. Wyrabiamy masę , formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.

Śledzie a la Milanówek

Składniki

- 25 dag filetów śledziowych,
- 1 łyżka cukru,
¼ szklanki oleju,
-3 łyżki octu,
-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-15 dag cebuli,
-2 – 3 ziarna ziela angielskiego,
-1 liść laurowy,
- 15 g białej gorczycy.


 zdjęcie: borgia



Przygotowanie

  W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, dodać cukier i chwilę smażyć mieszając. Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i koncentrat pomidorowy. Dusić kilkanaście minut, po czym zdjąć z ognia i ostudzić. Z ostudzonego sosu wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Sos wymieszać z pokrojonymi w kawałki filetami śledziowymi. Wstawić do lodówki.

Przepis nie jest mojego autorstwa. Autora nie znam i nie mam pojecia skad ta nazwa

Super pyszne rafaello

Składniki

biały biszkopt

krem

2 tabliczki białej czekolady
0,5 l śmietany kremówki 30%
1 świeży kokos
100 g płatków migdałowych
2 śnieżki

UWAGA:KOKOSA KUPUJEMY Z MLECZKIEM W SRODKU [musi bulgotac jak potrząchamy]



Przygotowanie

w kokosie zrobic dwie dziurkii odlac sok.Rozłupać kokosa i wyjąć ze środka kokas i zetrzec go na niezagrubej tarce.

biszkopt rozciac na 3 blaty kazdy nasaczyc sokiem z kokosa.

krem
czekoladę połamać rozpuścić nad kąpielą wodną.Śmietanę ubić na sztywno mikserem dodac sniezki zmiksowac.Powoli dodawać letnia czekolade zmiksować.wsypac starty kokos[troche zostawic do dekoracji] i płatki migdałowe [tez trochę zostawić] .Delikatnie wymieszac łyzką. Przełożyć blaty biszkoptu masą zostawiając cześć kremu do pokrycia całego tortu z zewnątrz.Gdy juz cały tort bedzie pokryty kremem obsypać go pozostawionym kokose i płatkami migdałowymi.SMACZNEGO





czwartek, 7 czerwca 2012

placki ziemniaczane z sosem gulaszowym

Składniki

podówjna pierś z kury,
sół,
pieprz,
ząbek czosnku, maggi,
papryka czerwona,
papryka czerwona i zielona w strąku dość dużym,
cebula mała,
pieczarki,
8ziemniaków,
jajko, mąka,
duża cebula,
olej do smażenia



Przygotowanie

ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z małymi oczkami, cebule - ta duza, obrać i zetrzec na tarce z małymi oczkami,
wbic jajo, popieprzyc posolić dodać 4 łyżki mąki (conajmniej) i wymieszać dokładnie -ciasto na placki ziemniaczane ma byc dość gęste.
Piers wyżyłować i pozbawić niejadalnych kawalków, pokroic w drobna kostkę i zalać oliwą , popieprzyć , popaprykować, pomaggować,wgnieść ząbek czosnku i zostawic w spokoju.
Papryki pokroic a wjaknadrobniejszą kostke, piepczarki obrac i pokroic w talarki, cebuklę jaknadrobniej posiekać.Pieczarki i cebule posolic i podsamżyć na patelni. Papryke w małej ilosci wody gotować, dodać pieczarki z cebulą i dusic. Mieso posmażyć z tym w czym się moczyło i dodać do papryki i pieczarek. Sos zagęścić łyżką mąki dokładnie rozmieszanej w niewielkiej ilosci sosu (żeby uniknąc grudek).
Placki upiec na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać z sosem

Rogaliki półkruche Angeli

Składniki

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; "Times New Roman"; mso-fareast-"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

1 kg mąki


15 dag drożdży


2 kostki Palmy


2 jajka


2 żółtka


szczypta soli


2 garście cukru


1 kwaśna śmietana (200 g)


2 cukry waniliowe


 





Przygotowanie

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; "Times New Roman"; mso-fareast-"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Wszystko zagnieść i wrzucić do wody, aż ciasto wypłynie. Wałkować i zwijać rogaliki. Piec w temp. 180°C do zarumienienia.

 

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Makowiec od mojej Babci

Składniki


CIASTO DROŻDŻOWE:
1 kg mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
250 g margaryny
10 dkg drożdży
4 żółtka
1 łyżeczka soli
zapach waniliowy - kilka kropli


MASA MAKOWA:
1 kg maku
4 białka
600 g cukru
120 g margaryny
zapach migdałowy
2-3 łyżki miodu
skórka pomarańczowa ( ilość wedle uznania )
100 g rodzynek

+ 1-2 białka dodatkowe


1 szklanka = 250 ml
1 łyżka = 15 ml
1 łyżeczka = 5 ml



Przygotowanie

CIASTO DROŻDŻOWE:
Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia.
Zółtka ubijamy z cukrem.
Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

MASA MAKOWA:
Mak należy sparzyć - najlepiej gotować na bardzo małym ogniu przez 25 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna.
Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu.


MAKOWIEC:
1. Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego

2. Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotwuję blaszki)

3. Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta.

4. Teraz zwijamy naszego makowca

5. I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce.

6. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło ( ja kładę na kaloryfer zimą) , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni.
7. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców.
8. Pieczemy około godziny, a po wyjęciu wyglądają tak

9. A po przekrojeniu tak


Makowce piekę zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Przepis mam od mojej ukochanej Babci. Zawsze wychodzą. Mam nadzieję, że nic nie pomyliłam i Wam też wyjdą.
Życzę SMACZNEGO!!!

jaja marynowane

Składniki

1/2 l octu
po łyżeczce soli.ziarenek gorczycy i czarnego pieprzu ziarnistego
3 gożdziki
1 laska cynamonu
2 liście laurowe
15 jaj ugotowanych na twardo



Przygotowanie

Zagotowac ocet z 1/2 l wody,solą,gorczycą,pieprzem,gozdzikami,laską cynamonu
i liścmi laurowymi.Gotowac pod przykryciem 10 minut na małym ogniu. Jaja włożyc do wysokiego słoja lub kamionkowego garnka.Zalac gorącym wywarem i pozostawic do wystygnięcia.Słój nakryc szczelnie pergaminem i wstawic na2-3 dni do lodówki.
Jaja nabiorą smaku marynaty. Można je pokroic w plasterki i położyc na chlebie lub podawac z delikatnymi sosami.
Przepis pochodzi z książki " Zimny bufet wyśmienity jak nigdy dotąd"

Sałatka ziemniaczana z pomidorem i pieczarkami

Składniki

*10 ziemniaków w lupiach
*4 pomidory
*1/2 kg pieczarek podsmażonych
Sos:
*majonez,jogurt naturalny,2łyżki musztardy,sól,pieprz,3 łyżki szczypiorku.
Wszystkie składniki wymieszać.



Przygotowanie

Ziemniaki ugotować, pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w plastry. Pieczarki pokoroić , lekko podsmażyc. 
 w naczyniu (najlepiej szklanym, ponieważ ładnie wygląda) układać:
ziemniaki,pieczarki,pomidory( można jednyna  warstwą  lub mniejszymi ilościami na przemian)
Podawać na zimno lub lekko ciepło(jeżeli podgrzewamy w piekarniku to sosem polewamy po wyjęciu), na wierzch posypać szczypiorkiem


I jak wam smakowało? Jeśli możecie to komentujcie potrawy....

Tort dobosz z karmelową polewą

Składniki

Biszkopt:
150 g cukru
szczypta soli
7 jajek
150 g mąki
tłuszcz do wysmarowania tortownicy
mąka do oproszenia tortownicy

Krem i dekoracja:
1 opakowanie budyniu waniliowego
300 g cukru
2 szklanki mleka
1 żółtko
250 g margaryny
50 g nugatu
60 g czekolady
1 łyżeczka masła



Przygotowanie

Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z 1/2 cukru i solą na puszystą masę. Białka ubić z pozostałym cukrem. Pianę i mąkę połączyć z masą. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką, rozsmarować cienką warstwę ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec 5-6 min w temp. 220°C. W ten sposób upiec 6 placków. Budyń rozrobić z 4 łyżkami mleka i żółtkiem. Do mleka wsypać 1/2 szklanki cukru, zagotować, dodać budyń, ponownie zagotować, ostudzić mieszając. Schłodzić. Budyń stopniowo dodawać do margaryny, przez cały czas ucierając na puszystą masę. Nugat i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do kremu. Kremem posmarować 5 krążków ciasta. ułożyć jeden na drugim. Resztą kremu posmarować boki tortu. Pozostały cukier i masło podgrzewać, aż się zrobi jasnobrązowy karmel, posmarować nim szósty krążek. Od razu pokroić go na 12 kawałków. Ułożyć na torcie.










żródło "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" Christian Teubner



















Pyszne ciasto z makiem

Składniki

CIASTO:

1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
5 jajek
2,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do piecz.
niecała szkl. mleka

MASA MAKOWA:

0,5 kg maku
4 jajka
1 szkl. cukru
0,5 kostki margaryny
szczypta proszku do piecz.
olejek migdałowy




Przygotowanie

1. Cukier utrzeć z mardaryną, dodawać po jednym jajku, ucierać. Dodać mąkę z proszkiem i mleko. Utrzeć dokładnie (ja zawsze robię w makutrze).






2. Białka ubić, dodać cukier potem żółtka, ubijać. Dodawać po trochu maku. Potem szczyptę proszku i roztopioną margarynę.

3. Do prostokątnej formy wyłożyć połowę ciasta, na to masa makowa i reszta ciasta. Piec w 170 stopniach ok 50min. Ja zawsze sprawdzam co jakiś czas.
Na wierzch polewa lub cukier puder

Przepis mam od swojej matuli.

niedziela, 3 czerwca 2012

Placuszki rybne

Składniki

PLACUSZKI:
200 g odmrożonych filetów rybnych (np. dorsz, mintaj)
450 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
120 g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 roztrzepane jajko
sos tabasco lub sos chili
mąka do obtoczenia placuszków
oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka curry albo kurkumy






Przygotowanie

Ziemniaki włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości (ok. 10-12 minut). Odcedzić. Utłuc i odstawić do przestygnięcia. Odmrożone filety osączyć z nadmiernej ilości wody (np. papierowym ręcznikiem) i rozdrobnić mięso widelcem.
Cebulę z czosnkiem podsmażyć do miękkości na 1 łyżce oliwy. Przełożyć do dużej miski. Do miski dodać ziemniaki, rybę, jajko, wszystkie przyprawy. Doprawić tabasco lub sosem chili. Dokładnie wymieszać. Dłonie oprószyć maką i z masy formować kulki, które należy spłaszczyć. Smażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony ok. 3-4 minut, aż do zrumienienia. Smacznego.

 *Można podawać ze swoimi ulubionymi sosami, albo do sałatki.


Sałatka z grillowanym kurczakiem

Składniki

pół sałaty lodowej
1 czerwona cebula
duża pierś z kurczaka grillowana lub smażona na patelni
1 mały świeży ogórek
25 dag pomidorków koktajlowych
1 brokuł

sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
pół łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka ziół sałatkowych
szczypta curry
szczypta sproszkowanej, słodkiej papryki
sól, pieprz



Przygotowanie

Do salaterki wrzucić wszystkie składniki, nie mieszając ich.
Sałatę lodową porwać w strzępy, czerwoną cebulę pokroić w piórka, grillowaną pierś kurczaka pokroić w plastry 3-4 mm, świeżego ogórka obmyć, pokroić ze skórką w ćwierć-plasterki, dodać pomidorki koktajlowe i  blanszowane brokuły pocięte na różyczki.

Sos: połączyć 2 łyżki majonezu+2łyżki greckiego jogurtu+granulowany czosnek+zioła do sałatek+szczypta curry+szczypta słodkiej sproszkowanej papryki+sól+pieprz.
Polać na sałatkę, schłodzić w lodówce.
Świetnie smakuje z grzankami.


Tak sałatka wygląda przed polaniem sosem.

Krokiety z wafla dla zapracowanych

Składniki

grube wafle kwadratowe /ilość zależna od oczekiwanej ilości krokietów/

farsz:
ziemniaki + ser biały -jak do pierogów ruskich



Przygotowanie

Przygotować farsz jak na pierogi ruskie, formować z niego wałeczki w formie krokietów.
Wafle pokroić na prostokąty / ja kroję na 6 części/. Każdy kawałek zanurzyć w lekko ciepłym mleku, nałożyć wałeczek farszu, zrolować, a następnie panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na jasno złoty kolor ze wszystkich stron.

Krokiety można podawać jako samodzielne danie np. z surówką lub nawet tylko z keczupem, lub też zamiast ziemniaków do II dania.
Można też zamiast farszu ziemniaczanego zawinąć pieczarki uduszone z cebulką i będą znakomite do czewonego barszczu.

Tanio, szybko i smacznie!  

sobota, 2 czerwca 2012

Zapiekanka po włosku od Arribeth

Składniki

25-30 dag suchego, krótkiego makaronu (ja lubię rurki),
1 średnia cebula,
kilka łyżek oliwy,
kawałek cienkiej kiełbasy lub połówka piersi z kurczaka,
1 czerwona papryka,
30 dag pieczarek,
1 puszka pomidorów w zalewie (od biedy można zastąpić koncentratem pomidorowym),
przyprawy - sól, pieprz, bazylia, oregano
10-20 dag żółtego sera.




Przygotowanie

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, by był lekko twardawy.
Na oliwie podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, potem kiełbasę lub mięso, gdy papryka będzie miękka a mięso uduszone wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki, podsmaż do odparowania sosu. Na koniec dodaj rozgniecione pomidory i przyprawy, duś, aż pomidory stracą posmak surowizny.
Z powstałym sosem wymieszaj makaron, wyłóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem i zapiecz w 180 C.

Piegowate ciasto

Składniki

30 dag mąki, 30 dag cukru, 4 jajka, 25 dag margaryny Kasi, 1 szkl. mleka, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 1 aromat do ciasta, Kasia do posmarowania formy.



Przygotowanie

1. Kasię utrzeć z żółtkami i cukrem.
2. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do   pieczenia.
3. Dodać oczyszczony mak (ilość wg uznania) i dlaej ucierać.
4. Wlać mleko, a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać i przelać do posmarowanej Kasią formy.
5. Piec ok 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 C- 200 C.

Cappuccino

Składniki

cukier, 0,7 szklanki
serek homogenizowany (waniliowy), 3 sztuki
mleko w proszku, 2 szklanki
margaryna, 1 kostka
biszkopty okrągłe, 3 opakowania
Galaretka WINIARY, 3 opakowania
żółtka, 5 sztuk
Żelatyna WINIARY, 2 łyżki



Przygotowanie

W 1,5 szkl. wody rozpuścić 1 galaretkę, następnie nasączać okrągłe biszkopty i ułożyć na dnie blachy. Żółtka, cukier i margarynę dobrze utrzeć na jednolitą masę, następnie dodać serki homogenizowane (najlepiej waniliowe) oraz mleko w proszku. Na koniec dodajemy lekko ciepłą roztopioną w 0,5 szkl wody żelatynę. Mieszamy i wylewamy na biszkopty. Jak masa zgęstnieje ponownie nakładamy biszkopty namoczone w galaretce. Wstawiamy na pół godz. do lodówki po czym przygotowywujemy 2 następne galaretki według przepisu na opakowaniu i wylewamy na ciasto. Najlepiej podawać następnego dnia. Po prostu pychota, palce lizać!