sobota, 31 grudnia 2011

Zupa egzotyczna improwizowana :)

Składniki

Pierś z kurczaka
Czysty bulion
Mieszanka warzyw na patelnię - najlepiej chińska
Oliwa lub olej
Duża cebula
Około  filizanki ryżu ugotowanego na sypko
Curry
Imbir
Łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
Przyprawa do kurczaka




Przygotowanie

Na patelni przyrządzić mieszankę  - z tym że, pozostawić warzywa lekko twardawe. Osobno podsmażyć mięso z dodatkiem przyprawy do kurczaka, pod koniec dodać do niego cebulę i zeszklić ją.
Do gotującego się bulionu dodać warzywa z patelni i mięso z cebulą, gotować do momentu, w którym warzywa będą całkiem miękkie. Pod koniec gotowania dodać do wywaru ugotowany ryż, przyprawy i potrzymać na ogniu jeszcze przez chwilę. Gdy zupa jest  już dobrze przyprawiona podawać

SMACZNEGO

cukinie faszerowane ALA

Składniki

4 cukinie (srednie)30 dag owczego sera1 łyżka oliwy1łyżeczka przyprawy wegety2 średnie ząbki czosnku1 peęczek świeżej mięty2 łyżki tartej bułki1 jajkosól oraz grubo zmielony pieprz(z młynka)



Przygotowanie

cukinie oczyscic,opłukac,osuszyc,przekroic w zdłóż na pół ,łyżeczką usunąc pestki .Miąższ ostrożnie wydrążyc,pokroic w drobną kosteczkę.Listki mięty opłukac,osuszyc,posiekac.Czosnek obrac,przecisnąc przez praskę lub rozetrzec nożem.Przygotowa farsz:czosnek wymieszac z miąższem cukinii i posiekaną miętą.Dodac pokrojony w kostkę owczy ser,tartą bułkę  i jajko.Wszystkie składniki dokłkadnie wymieszac.Farsz przyprawic do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzemBlache dokładnie wysmarowac oliwa,ułożyc na niej połówki cukinii,,równomiernie posypac wegetą.Połówki cukinii wypełnic farszem warzywnym.Blache wsunąc do wczesniej rozgrzanego  piekarnika ,cukinie piec około 25 minut w temp 180 stopni.Gotowe danie podac bezpośrednio po przyrządzeniu.SMACZNEGO

Naleśniki Gyros

Składniki

pierś z kurczakaprzyprawa gyrosok. 20 dkg sera żółtegosos czosnkowysos meksykański ( Łowicz)



Przygotowanie

Podsmażyć kosteczki piersi z kurczaka z przyprawą gyros.
Zrobić naleśniki.
Kurczaka nałożyć  na 1połowę usmażonych naleśników posypać startym serem żółtym i przykryć drugą połową naleśnika. Podsmażyć z obu stron. Na wierzch dajemy sos czosnkowy i sos meksykański.
Podawać z surówką z kapusty pekińskiej.

piątek, 30 grudnia 2011

Kluski slaskie w panierce

Składniki

Surowe ciasto na kluski slaskie (przepis mozna z latwoscia znalesc na WZ :))
Bulka tarta
2 jajka
przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka w proszku)
olej do smazenia



Przygotowanie

Jesli nie wiecie z czym podac miesko, a nie chcecie znowu serwowac ziemniaków, frytek lub zwyklych klusek, proponuje spróbowac tego:

Z ciasta na kluski formujemy male kulki lub inny ksztalt wedle gustu i wyobrazni (ja zazwyczaj robie normalne okragle kluski i kroje je pózniej na 4 czesci).
Kuleczki maczamy w roztrzepanym z przyprawami jajku i nastepnie w obtaczamy w bulce tartej.
Smazymy w frytkownicy w temperaturze 150°C lub w glebokim tluszczu kilka minut, az nabiora zloto-brazowego koloru.

Pyszny dodatek do obiadu, najlepszy do drobiu! Mozna tez schrupac z salatka lub solo. Nie wiem ile ma to kalorii, poniewaz nie licze (tak jakos mi sie latwiej zyje ;)). Polecam goraco i zycze smacznego!

Orzechowiec

Składniki

CIASTO:

50 dag mąki

20 dag curu

20 dag margaryny

2 jajka

1 żółtko

2 łyżki naturalnego miodu

2 łyżki słodkieg mleka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

POLEWA:

30 dag orzechów włoskich

10 dag cukru

10 dag margaryny

2 łyżki naturalnego miodu

KREM:

1 opakowanie budyniu śmietankowego

1 kostka margaryny

15 dag cukru pudru

2 łyżki kawy razpuszczalnej




Przygotowanie

1. Sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku i polączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto,podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować i przenieść do tortownicy. W piekarniku nagrzanym do 170-180C upiec na jasnozloty kolor(uważać,by nie zarumieniło się za bardzo!)

2. Wszystkie składniki polewy przesmażyć na patelni.

3. Rozwałkować drugą część ciast,przenieść i wylać na nią polewę z orzechów.Upiec.

4. Kawe rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.

5. Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu.

6. Margaryne utrzeć z cukrem na tzw. śmietanę. Nadal ucierając,dodawać stopniowo ostudzoną kawe i budyń.

7. Na placek z orzechami nałożyć krem i nakryć drugim.

8. Ciasto można posypać cukrem pudrem,oblać polewą, nasączyć pąszem.


Smacznego życzy Nigell:)) Przepis pochodzący z "Złotej kolekcji Kasi"

Nadziane udka

Składniki

udka lub podudzia z kurczaka,
ser żółty,
pieczarki (niekoniecznie),
cebula,
sól, oregano, czosnek,
papryka słodka

Nie podaję liczb ani gramów, bo wszystko zależy od ilości osób, które będą danie spożywac.



Przygotowanie

Z udek lub podudzi wycinamy kości tak, aby nie uszkodzic zbytnio mięsa (ja nacinam je wzdłuż, obkrawam nożem wokół kości i delikatnie ja wyciągam). W udku musi powstac kieszonka. Mięso należy posolic, popaprykowac i posypac czosnkiem z każdej strony, także wewnątrz kieszeni i odstawic na noc. Następnego dnia środek kieszeni obficie posypujemy oregano. Wkładamy do środka grubszy plaster sera, trochę posiekanej cebuli i pokrojonych pieczarek (cebulę i pieczarki można oczywiście wczesniej podsmażyc, ja jednak częściej robię bez grzybów i daje cebulę surową, nie smażoną). Kieszeń spinamy wykałaczką. Mięso układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy w piekarniku przez godzinę (180 stopni). Smacznego!!!      

                             

    

czwartek, 29 grudnia 2011

Rolada szpinakowa

Składniki

CIASTO
3/4 szkl mąki pszennej
3 jajka
5 dag masła (ja dodaje tyle samo oleju, szybciej i zdrowiej)
50 dag mrożonego szpinaku
sól
FARSZ
20 dag sera twarogowego
20 dag wędzonego łososia
1 jajko ugotowane na twrdo
pieprz
SOS MAJONEZOWY
1/2 szkl majonezu "light"
1/2 szkl jogyrtu naturalnego
sok z 1 cytryny
łyczeczka musztardy (niekoniecznie)
pieprz



Przygotowanie

Szpinak rozmrozić i osączyć. Z białek ubic pianę. Masło roztopic i ostudzić (wolę olej, bo mniej pracy ), dodac mąkę, żółtka, sół, szpinak. Wymieszać. Ostrożnie połączyć z pianą z białek.
Na płaską blachę wyłożoną pergaminem (można go troche natłuścić olejem) wylać ciasto, wyróanać powierzchnię i włożyc na 20-25 min do piekarnika nagrzanego do temp 190 stopni C
Upieczone ciasto wyłożyc na wilgotną ściereczkę, zrolować

W czasie gdy ciasto się piecze przygotowuję farsz.
Miksuję składniki

Farszem smaruję ciasto szpinakowe, zwijam w rulon, w wilgotnęj ścierce można je przechowywac kilka dni w lodówce (nie wiem ile, bo kilku dni ono nie wytrzymało)

Sos przygotowuję miksując składniki (jeżeli zbyt mało wytrawny można odrobinę popieprzyć)

Roladę podaję pokrojoną w plastry, sos osobno

Rolada jest pyszna, moi znajomi się nią zajadają. Nie czuć smaku szpinaku (dla tych, którzy za nim nie przepadają) Oprócz tego jest efektowna kolorystycznie.

Domowe burgery - rewelacja!

Składniki

Hardware:

Elektryczny grill, od biedy patelnia
Papierek :)



Software - na 4 porzadne burgery:

50dag dobrego mielonego wolowego
1 żółtko
Pól główki czosnku
4 buły hamburgerowe - jak największe
Sałata lodowa
Pomidor
2 ogórki kiszone
Cebula czerwona
4 plastry sera żółtego - wedle upodobania
Ketchup
Sól 
Pieprz
Czosnek granulowany


Sos a'la Wieśmac

3 lyzki majonezu
lyzka chrzanu
lyzka musztardy sarepskiej





Przygotowanie



Mięso mieszam z posiekanym czosnkiem, żółtkiem i łyżeczką czosnku granulowanego. Formuję grube kotlety, porządnie solę i lekko oprószam pieprzem.
Rozgrzewam grilla i zaczynam przygotowywac warzywa.
Salatę szatkuję, pomidora, ogórki i cebulę kroję w plasterki.
Na rozgrzanego grilla wrzucam kotlety, zamykam, grilluję 5 minut, otwieram, przykrywam burgery serem, czekam, az ser się lekko roztopi i zdejmuję.

Bułkę można podgrzać w piekarniku - aczkolwiek nie trzeba, ja nie podgrzewam.

Kolejnosc budowania burgera dowolna - najważniejsze, żeby na spodniej częsci buły znajdowała się salata, mieso było pod resztą warzyw, a sosy nie sąsiadowały bezpośrednio z bułką.

Polecam skorzystanie z "papierka" dzieki któremu łatwiej bedzie burgera zjeśc - moze byc folia alu, mogą byc torebki śniadaniowe (patrz foto).
Polecam również zaopatrzenie się w papierowe ręczniki kuchenne do wycierania palców i buzi 

Smacznego!


Zachęcam  do skorzystania również z moich pozostalych przepisów!

Kasia

środa, 28 grudnia 2011

Ciasto z chmurką śmietankową i dżemikiem

Składniki

ciasto:
- 25 dag zmielonego maku
- 10 łyżek mąki
- 6 jajek
- 11 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki skórki pomarańczowej, kandyzowanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 20 dag kwakowego dżemu- najlepiej z czarnej porzeczki
krem:
- 1/2 szkl. śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy



Przygotowanie

1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, mak, obie skórki i cynamon. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek.
2. Piec w tortownicy wyłożonej papierem 50 min. w 180 stopniach.
3. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem i waniliowym. Wystudzone ciasto posmarować dżemem i bitą śmietaną. Można ozdobić wiórkami czekoladowymi.

poniedziałek, 26 grudnia 2011

Roladki drobiowe z wołowinką

Składniki

4 - 5 piersi pojedyńczych z kurczaka
1/2 kg mielonego z wołowiny
przyprawy (vegeta, pieprz, czosnek)
cebula
3 jajka
bułka tarta
2 łyżki śmietany
olej do smażenia
musztarda




Przygotowanie

Piersi z kurczaka rozbić przez folię tak jak na kotlety, oprószyć przyprawami i posmarować musztardą - zostawić na pare min żeby przeszły przyprawami.
Mięso mielone - dodać jajko, przyprawy, bułkę tartą kilka łyżek, pokrojoną cebulkę i śmietanę, wymieszać dobrze. Nakładać masę mięsną na kotlety i zwinąć jak roladkę.
Panierować w jajku i bułce tartej i obsmażyć z każdej strony, następnie patelnię przykryć i zostawić na małym ogniu żeby sie poddusiły.
Rolady wychodzą dość duże więc można podać pokrojone (wyglądają dość efektownie bo mięso z kurczaka jest białe a wołowina jest ciemniejsza)
Podawać z ziemniaczkami lub kaszą i oczywiście z surówką.
Życzę smacznego!!!

Zapiekanka Janka

Składniki

1 duży kabaczek
2-3 duże cebule
6 ziemniaków (wielkości dużego jaja)
10 dag pieczarek
1-2 szklanki ryżu ugotowanego
4  średniej wielkości kiełbaski (ok.25 dag)
1 duża łyżka smalcu
1 jajko
150 ml śmietany
150ml mleka
10 dag sera żółtego
1 łyżka tartej bułki
4 łyżeczki bazyli suszonej
sól, pieprz, czosnek granulowany



Przygotowanie

Kabaczek  (nie obieramy), kroimy wzdłuż na 4 części wydrażamy nasiona, szatkujemy na jak najcieńsze plastry.
Ziemniaki po obraniu surowe, również szatkujemy jak najcieniej.
Cebulę na pół ...i w jak najcieńsze piórka.
Pieczarki, jeśli trzeba obieramy i też kroimy  jak najcieniej,  wrzucamy na tłuszcz ( mała łyżeczka smalcu), solimy i obsmażamy lekko.
Kiełbaski kroimy bardzo cieniutko w plasterki, akurat miałem z zamrażarki wyjęte i "kroiłem" je na szatkownicy (taka mała wielkości tarki).
Brytfannę (może być naczynie żaroodporne  ..4-5 l) smarujemy wnętrze smalcem, obsypujemy tartą bułką.
Układamy kolejno warstwy:
połowę ziemniaków,połowę kiełbasy, połowę ryżu, całość cebuli, całość pieczarek, 2/3 kabaczka, pozostałe ziemniaki, pozostałą kiełbasę, ryż,
posypujemy całość bazylią, solimy, posypujemy pieprzem, czosnkiem granulowanym, rozkłdamy na wierzchu resztę kabaczka, ugniatamy lekko, posypujemy lekko solą , przykrywamy i do piekarnika >220stopni. Po ok. 30 min polewamy dobrze wymieszanym  jajkiem śmietaną i mlekiem. Po następnych 30 min.  wierzch zapiekanki posypujemy serem utartym na wiórki , wstawiamy już odkryte naczynie do zapieczenia lekko powierzchni sera.
 
Całość zapiekania ok. 1g. 20 min.
Czas przygotowania ...ok 20 min.

Ulubiona zapiekanka moich Dziewczyn: ryz z jabłkami ...trochę zostawało na "póżniej", z tej już nie ma śladu...

sobota, 24 grudnia 2011

Kiełbasiana sałatka

Składniki


Kapusta pekńska
kiełbasa (ja miałam taka robioną przez dziadka)
ogórki - korniszony

sosik:

jogurt naturalny (kilka łyżek w zależności od ilości)
musztarda (do smaku więc z 1-2 łyżeczki)
sól, pieprz, czosnek granulowany




Przygotowanie

Kapuste szatkujemy drobno, kiełbaske pokroić w półtalarki, ogórki w droną kosteczke.
wszystko mieszamy :)

Jogurt naturalny z musztardą i z czosnkiem dokładnie wymieszać. Dodać do pozostałych składników, doprawić solą i pieprzem.

Odstawić na chwilke do lodówki

SMACZEGO:)

(myślę, że można dodać jeszcze cebulkę i jajko)

Tort-ślimak

Składniki

placek orzechowy:
6 jaj
15 dag włoskich orzechów mielonych
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
10 dag cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do piecz.

składniki na 2 rolady orzechowe czyli wszystko x2:
6jaj
6łyżek cukru pudru-10 dag
10 dag zmielonych orzechów włoskich
4 łyzki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:
40 dag masła
2 szklanki mleka
2 jajka,2 żółtka
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
cukier waniliowy
ananasy,czekolada,rodzynki,orzechy krojone,kieliszek spirytusu

dodatki :
poncz z mocnej herbaty z cukrem i sokiem z cytryny lub alkoholem

2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe rozpuszczone w 3 szklankach wody na wierzch ciasta

1 galaretka czerwona do środka rolad(rozpuszczona w 300ml wody) lub śliwki suszone wcześniej sparzone wrzątkiem i zalane na jakiś czas alkoholem

puszka brzoskwiń w syropie lub ananasy w syropie

rodzynki , krojone orzechy,paluszki na rogi ślimaka.




Przygotowanie

Placek orzechowy ubić jak biszkopt czyli białka ubić na sztywną pianę,dodać powoli cukier,żółtka potem orzechy i resztę składników i upiec w 160-170 o C piekarnika elektr.30-40min.na blaszce roladówce.

Podobnie jak wyżej upiec 2 rolady w temp.170o przez ok.25 min.zwinąć.

Krem :z cukrów,mleka,mąki,jajek i żółtek ugotować budyń,który po ostudzeniu wkręcić do masła,dodać alkohol.Można krem podzielić :do 2/3 masy dodać trochę rodzynek,pokrojonych orzechów i czekolady,2-3 plastry pokrojonych w kosteczkę ananasów ze syropu- wymieszać,
drugą zostawić jasną.

Rolady naponczować, posmarować kremem z bakaliami,w środek galaretka lub śliwki ,zwinąć,wierzch również posmarować( jasną masą).

Ułożyć oierwszą część ciasta też naponczować, nałożyć masę ,po bokach ułożyć wzdłuż rolady,przez środek ułożyć brzoskwinie lub ine owoce,można posypać rodzynkamii zalać krzepnącą galaretką uprzednio zabezpieczając boki.
Wykończyć boki jasną masą i po wierzchu przez środek posypac siekanymi orzechami.Schłodzić.
Krojąc plastry ciasta udekorować je 2 kawałkami paluszka.
P.S.Pomysł na to ciasto znalazłam w "Ciastach na stół".Polecam szczególnie tym,którzy nie mają problemów z pieczeniem rolad.

sodaki

Składniki

kwaśne mleko
mąka
soda oczyszczona
cukier
jajka



Przygotowanie

nie podaje ilości składników bo to różnie bywa.Do kwaśnego mleka dodać tyle mąki ile wchłonie 2 -3 jajka cukier do smaku na 1 kg mąki około 2 łyżeczek sody.Ciasto powinno być dość gęste tak jak ciasto drożdżowe następnie rozwałkować na 1 cm i wykrawać różne figurki piec na patelni z dość dużą ilością oliwy posypać cukrem pudrem

piątek, 23 grudnia 2011

murzynek tradycyjny, łatwy i pyszny!

Składniki


4 jajka
1.5 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1 kostka margaryny (lub masła)
4 łyżki mleka
polewa czekoladowa




Przygotowanie

Rozpuścić margarynę w garnku, dodać kakao, cukier i mleko. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Po ostudzeniu dodać 1 żółtko. Do garnka dodać 3 żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać (lub zmiksować). W osobnym naczyniu ubić białko na sztywną pianę. Połączyć z resztą ciasta na murzynek. Piec w blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą w temp. 200 st. C przez ok. 40 minut.

SMACZNEGO!

Ciasteczka owsiano- rodzynkowe bez cukru

Składniki

- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 100 g rodzynek
- 100 g orzeszków (np. ziemnych)
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1/4 szkl oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cynamonu




Przygotowanie

1. Wymieszać: płatki, otręby, mąkę, proszek, posiekane rodzynki i cynamon,
2. Odzielnie wymieszać jajko, olej i sok. Dodać do sypkich produktów. Wszystko dobrze wymieszać. 
3. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Łyżką ułożyć dosyć płaskie ciasteczka i piec w 200 stopniach ok 20 min. Ciasteczka są gotowe gdy się przyrumienią i staną się lekko chrupiące.

Ciasteczka robię też w innej wersji z tym, że dodaję cukier, ale nie jest to konieczne, po prostu siostra lubi słodkości: dodaję 5-6 łyżeczek kakao (słodkiego do mleka), 2 łyżeczki cynamonu i słodzę je miodem albo 50 g cukru. Nie dodaję też proszku do pieczenia- troszkę mniej rosną ale niektórzy nie lubią ciast z dodatkiem sody. Dodaję tak samo rodzynki, orzeszki, pokrojoną w małą kostkę czekoladę. Można też dodać inne bakalie np. skórkę pomarańczową albo posiekane suszone morele. Robie też wersję że do masy podstawowej dodaję ok. 150 g wiórków kokosowych, 50 g cukru, cukier i zapach waniliowy (bez proszku do pieczenia). Wszystkie wersje są pyszne więc polecam ich wypróbowanie!!! SMACZNEGO!

czwartek, 22 grudnia 2011

Sledzie w sosie z estragonem i imbirem

Składniki

450 g solonych filetow matjasa

Sos:
50 ml domowego majonezu
100 ml gestej, kwasnej smietany typu Creme fraiche
1 lyzka plynnego miodu
2 lyzki gruboziarnistej musztardy Dijon
1 lyzeczka suszonego estragonu
1/2  lyzki drobno startego, swiezego imbiru



Przygotowanie



Filety wymoczyc, osuszyc i pokroic na mniejsze kawalki.

Sos:
w misce wymieszac  wszystkie skladniki, dolozyc sledzie i wymieszac dokladnie. Wstawic do lodowki na noc do przegryzienia.
Mozna trzymac w lodowce najdluzej 1 tydzien.

Smacznego.

Włoska Zupa Cebulowa

Składniki

- 80 dkg cebuli
- 10 dkg wędzonego boczku
- 2 szklanki gęstego soku pomidorowego
- 4 szklanki bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 10 dkg startego parmezanu
- pieczywo pszenne
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- chilli
- sól
- pieprz



Przygotowanie

Cebulę pokroić w krążki, boczek w  kostkę, usmażyć na połowie oliwy. Dodać bazylię i sok pomidorowy. Gotować 45 minut. Dolać bulion, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Podawać z parmezanem. Na pozostałej oliwie zrobić grzanki z czosnkiem. Smacznego!

Bananowiec Dorki

Składniki

1/2 szklanki cukru
3 banany
1 1/2 szkl mąki
2 łyżki kaszy manny
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
po 5 dag rodzynek i orzechów
tluszcz i bułka tarta do formy
gotowa polewa z białej czekolady
kolorowe wiórki



Przygotowanie

Masło , jajka i cukier utrzeć na jednolita masę. Dodać do niej mąke , wymieszać z proszkiem do pieczeniai kasza manną a na końcu zmiksowane banany. Wszystkorazem wymieszć . Na koniec wsypać bakalie.Piec w małej formie 50 nim w temp.180C ostudzone ciasto polać czekoladą i posypać wiórkami.

środa, 21 grudnia 2011

Kapuśniaczki 1

Składniki

Ciasto:
50 dkg mąki tortowej
2 jajka
4 dkg drożdży
3/4 szkl mleka letniego
1 kostka margaryny -rozpuścić i ostudzić
sól
pieprz
gałka muszkatułowa,

Nadzienie:
40 dkg kapusty kiszonej
kilka suszonych grzybów
cebula
łyżka oleju
jajko
sól
pieprz




Przygotowanie

Kapustę ugotować z grzybami, odcedzić i drobno pokroić lub zmielić. Dodac podsmażoną cebulkę, surowe jajko i doprawić do smaku.

Z drożdży i mleka zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie wlać do przesianej mąki, dodać jajka, resztę mleka, margarynę i przyprawy. Ciasto wyrobić i odstawić w cieple do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i duży płat ciasta podzielić na szerokie pasy na których układamy farsz w formie wałeczka. Zawijamy ciasto i kroimy na poduszeczki które układamy na blaszce smarujemy śmietaną lub żółtkiem i upiec na złoty kolor.

Podajemy np. do barszczu czerwonego.

Wariant 2. Do ciasta sypiemy zioła typu bazylia, oregano , prowansalskie itp..., podsmażoną cebulkę.
 Farsz można zrobić z mięsa pozostałego po rosole, mielimy je. Mozna dodać tylko cebulkę podsmażoną lub pieczarki z cebulką podsmażone i też zmielone  oraz surowe jajko. Ten warian również  jest smaczny.

Sałatka krabowa Olgi

Składniki

1. 16 paluszków krabowych (ewentualnie krewetki koktajlowe)
2. Sałata lodowa
3. Ogórek świerzy (7-8 centymetrów)
4. 1 pora
5. Marchewka surowa
6. Papryka
7. Puszka kukurydzy
8. Pomidory
9. Sos tajski chili woh hup
10. Majonez
11. Ogórki konserwowe




Przygotowanie

Sałatka ma wyglądać efektywnie, więc ważne jest ułożenie składników. Nie wolno nam mieszać wszystkiego ze sobą!

Bardzo ważne jest zrobienie sosu, który, mimo tego że chili, wcale nie jest bardzo ostry, ale ma swój wspaniały, nie powtarzalny smak.

1. Paluszki krabowe kroimy na pół, a później w kosteczkę. Odkładamy na bok, dodajemy je dopiero na samym końcu.

2. Sałatę kroimy na małe kawałki i kładziemy na sam spód półmiska, (takiego jak ten: http://www.maspol.com.pl/pics/produkty/SW%20polmisek%20owalny%2036x25.jpg) w taki sposób sałatka wygląda najlepiej, a sałata stanowi ważną bazę.

3. Ogórek obieramy ze skórki, przekrajamy na 4 części kroimy. Nie możemy dać go za dużo, ponieważ ma zbyt intensywny smak, ale z tego samego powodu nie możemy go pominąć.

4. Kroimy porę, ale od dołu. Też około 7 centymetrów, nie więcej.

5. Marchew myjemy i obieramy. Przekrajamy na pół, kroimy w drobniutką kosteczkę

6. Paprykę (czerwoną!) kroimy w małe kosteczki

7. Kukurydzę odcedzamy i kładziemy równomiernie na sałacie.

8. Pomidory nie są składnikiem sałatki. Służą do ozdoby, więc kroimy je w ćwiartki i na razie odkładamy na bok.

9. Sos chili i majonez mieszamy. Nie jestem w stanie podać proporcji, więc radzę posłużyć się kolorem (zdjęcia poniżej). Mieszamy BARDZO dokładnie. Sos to najważniejsza część sałatki, ale nie potrzebujemy go dużo, 10 łyżek.

10. Ogórki konserwowe kroimi w kostkę.

Kolejność układania sałatki:

1.Sałata
2. Kukurydza
3. Papryka
4. Ogórek świerzy
5. Pora
7. Ogórek konserwowy
8. Marchew
9. Sos
10. Paluszki krabowe (na sosie)
11. Pomidory (do dekoracji)



Sałatka wygląda trochę dziwnie, robiona pod moim okiem przez moją 12 letnią kuzykę, kiedy ja złamałam rękę, zazwyczaj jest dużo bardziej estetyczna xD

Uwaga! Jeśli używamy krewetek koktajlowych to przed całkowitym rozmrożeniem trzeba pokropić je cytryną, by nie szczerniały. Po rozmrożeniu spażyć je gorącą wodą.

wtorek, 20 grudnia 2011

Sałatka jarzynowa z szybkowaru

Składniki

wkładka -rozetka do gotowania na parze
2-3 marchewki
1 pietruszka
ćwiartka selera
5 ziemniaków

3 jajka ugotować osobno
groszek z puszki lub mrożony
( ten ostatni podgotować )
kukurydza
w/g upodobań cebula ( spażona )
3 kiszone ogórki
majonez Babuni , musztarda , sól , cukier



Przygotowanie

Jarzyny obrać , ułorzyć na wkładce w szybkowarze , wlać 1 szkl.wody , zamknąć , zagotować .Zmniejszyć ciśnienie i gotować
15 min. , odparować .Ostudzone warzywa pokroić drobno , dodać pozostałe składniki , przyprawić .

Smacznego

Grog

Składniki

Ilości na jedną porcję:
woda 150ml
cukier 5-10g
cytryna 1/2 (limonka)
goździki
cynamon w kawałkach
rum 30-50ml



Przygotowanie

Wodę zagotować z cukrem i przyprawami, do gorącej dodać sok z cytryny i rum.
Podawać gorące w grubych szklankach.
Idealne na psią pogodę jaką mamy obecnie za oknem :D


poniedziałek, 19 grudnia 2011

Tajin z kurczaka z warzywami

Składniki

dla 6 osób:

6 udek z kurczaka
bulion drobiowy
150 g groszku
4 marchewki
6 ziemniakow
1 cebula
1/2 pęczeka kolendry swiezej lub lyzka kolendry w poroszku
3 lyzki oliwy z oliwek
1/2 lyzeczki ras-el-hanout
1/2 lyzeczki papryki
1/2 lyzeczki kuminu
1/2 lyzeczki kurkumy
sol i pieprz


ras-el-hanout: starczy na 10 razy

2 lyzeczki imbiru mielonego
2 lyzeczki kardamonu mielonego
2 lyzeczki galki muszkatalowej mielonej
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzeczki ziela angielskiego mielonego
1 lyzeczka nasion kolendry
1 lyzeczka kurkumy
1/2 lyzeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 lyzeczki bialego pieprzu
1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
1/2 lyzeczki nasion anyzu
1/4 lyzeczki gozdzikow zmielonych

Wszystko razem wymieszac i przesypac do sloiczka lub pojemnika na przyprawy.





Przygotowanie

1. Posiekac cebule. Marchew obrac i pokroic na małe kawalki, ziemniaki pokroic w cwiartki. Kolendre posiekac.

2. Kawalki kurczaka umyc.

3. Rozgrzac oliwe z oliwek w garnku. Dodac kawalki kurczaka, przyprawy, sol, pieprz i polowe cebuli. Wszystko smazyc przez około 5 minut.

4. Dodac pozostala cebule, kolendre i marchew, zalac bulionem, taka iloscia, zeby wszystko bylo na 3/4 wysokosci przykryte i gotowac ok. 20 minut.

5. Dodac ziemniaki i gotowac przez 20 minut. Dodac groszek i gotowac przez chwile doprawic ew. sola i pieprz.





kwiat czekoladowo-kasztanowy

Składniki

SKŁADNIKI NA DWA DESERY:
Masa:
-65 gram gorzkiej czekolady
-60 ml smietany kwaśnej 18 procentowej z pojemniczka
-100 gram przecieru z kasztanów jadalnych

Dodatkowo  około 7 podłużnych biszkoptów ,
-posypka cukrowa
-groszki czekoladowe
- drobne płatki śniadaniowe ( ja użyłam w kształcie ryżu ) jeżeli ktos nie ma deser posypać groszkami czekoladowymi



Przygotowanie

Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej .Ostudzić po czym dodać kwaśną smietanę i przecier z kasztanów  .Wszystko dobrze wymięszać i wstawić do lodówki na około 10 minut aby masa lekko zgęstniała. Do małych  salaterek ( ja użyłam takich  o średnicy 7cm i 10 cm) włożyć podłużne paski wycięte z papieru śniadaniowego tak jak na zdjęciu poniżej.

ułożyć połówki biszkoptów następnie do środka wlać mus czekoladowo-kasztanowy

.Posypać groszkami czekoladowymi ,posypką cukrową bądz drobnymi płatkami śniadaniowymi.

Deser schłodzić (około pół godziny) Nastepnie wyjąć go chwytając za wystające paski papieru śniadaniowego .Papier oderwać .

Deser wyłożyć na mały talerzyk posypać groszkami czekoladowymi bądz drobnymi płatkami .SMACZNEGO!!!
 

zupa chlebowa wodzianka

Składniki

Chleb,najlepiej troche czerstwy
3 ząbki czosnku
2 kiełbaski np.śląskie
30dkg boczku
2 łyżki mąki
sól,i przyprawa w płynie (np.maggi)
gorąca woda



Przygotowanie

Chleb kroje w większą kostke i wrzucam do garnka,do tego jeszcze pokrojoną w kostke kiełbaske oraz drobno pokrojony czosnek.Boczek podsmażam,później wsypuje mąke do niego i robie zasmażke.Jak już jest gotowa dodaje ją do tego chleba i zalewam to gorącą przegotowaną wodą.Przyprawiam to dwoma dużymi szczyptami soli i dodaje łyżke(czasem troche więcej)przyrawy w płynie do zup.

Tą zupke chlebową kiedyś robił mój dziadek,potem moja mama a dzisiaj o niej przypomniałam sobie ja i na śniadanie ja zrobiłam dzieciom.Spałaszowali ją w szybkim tępie,naprawde pyszna jest.A jak w domu czosnkiem pachniało

niedziela, 18 grudnia 2011

ryż z mlekiem

Składniki

1 1/2 szklanki brązowego cukru

1 litr mleka

1 łyżeczka wanilii

1 szklanka surowego ryżu

1 łyżeczka mielonego cynamonu



Przygotowanie

Rozpuścić cukier w mleku. Dodać wanilię i zagotować. Wsypać ryż, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 35-40 min. Ostudzić i schłodzić. Posypać cynamonem.

Łazanki z białej kapusty

Składniki

pół główki białej kapusty
paczka makaronu (250g) typu łazanki
30 dkg boczku wędzonego, łyżka smalcu
sól i pieprz



Przygotowanie

Kapustę kroimy w paseczki ale nie za drobno, gotujemy w osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente. łaczymy składniki w misce i dodajemy skwareczki z tłuszczem. Doprawiamy i gotowe:)  Życzę smacznego !!!!! Szybkościowo i pysznie

Gofry na dwa sposoby

Składniki

Pierwsze gofry 0,5kg mąki3 jaja15 dkg cukru1/2 paczki cukru waniliowego5 dkg oleju jadalnegoszczypta soli3 dkg cukru pudrumlekoDrugie gofry200 gram margaryny220 gram cukru pudru1 jajko200 gram majonezu1,5 szklanki mąkimlekosoda lub proszek do pieczenia



Przygotowanie

Pierwsze gofryUtrzeć jaja z cukrem, wsypać cukier waniliowy, proszek, mąkę. Dolewać na zmianę mleka i oleju do uzyskania lejności. Dodać sól, wymieszać i piec w gofrownicy.
Drugie gofryWymieszać wszystkie składniki mleka dodać aby uzyskać ala'naleśnik

sobota, 17 grudnia 2011

Buraczki tarte

Składniki

1kg średnich buraków
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru
sól pieprz



Przygotowanie

Buraki umyć, ugotować, ostudzić i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć na tarce o grubych otworach.
Buraczki wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem.



Najlepsze są na drugi dzień, gdy poleżą już trochę w lodówce.

Smacznego!

Mus z tuńczyka z pistacjami

Składniki

40 dag tuńczyka z puszki w sosie własnym,
10 dag wędzonego halibuta lub łososia,
szklanka śmietany kremówki 30 procentowej,
kieliszek koniaku,
1/3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki),
5 dag łuskanych pistacji.
2 łyżki żelatyny,
sok z cytryny,
łyżka koncentratu pomidorowego,
sól,
świeżo mielony czarny pieprz.




Przygotowanie

Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie warzywnym i odstawić do ostudzenia. Foremkę keksową wyłożyć natłuszczonym pergaminem.
Tuńczyka osączyć z zalewy i zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku cytrynowego, koncentratu pomidorowego, koniaku oraz soli i mielonego pieprzu do smaku.
Do masy dodać ostudzoną żelatynę oraz posiekane pistacje i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na krem, a następnie delikatnie połączyć z przygotowaną masą.
Do wyłożonej pergaminem foremki włożyć połowę masy, ułożyć kawałki wędzonego halibuta lub łososia, przykryć resztą masy i wyrównać łyżką wierzch.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia na około 3 godziny. Wyłożyć na półmisek, usunąć ostrożnie pergamin i pokroić na porcje.

Duszonki

Składniki

Kapusta biała


2-3szt.marchwi


1kg. kiełbasy


1kg ziemniaków


1kg.wędzonego boczku


3-4szt.cebuli


natka pietruszki


koperek


2 pomidory,fasolka szparagowa według uznania,pieczarki około 50dkg


sól,pieprz


smalec





Przygotowanie

To mój pierwszy wpis,miejmy nadzieje nie ostatni,przeglądając przepisy na bardzo popularne Duszonki,dowiedziałam sie,że nie ma przepisu na takie jakie robi sie w mojej rodzinie od zawsze.Nie wiem czy ktoś kiedyś wypróbuje mój przepis jednak szczerze polecam.

Z kapusty obieramy 5-6 szt.wierzchnich całych liści,resztę kapusty szatkujemy,kroimy w kostke kiełbasę i boczek.Marchew,ziemniaki,pomidory obrane ze skórki,fasolke szparagową,cebule i pieczarki kroimy na talarki.Kociołek na duszonki smarujemy smalcem,na dno dajemy skóre z boczku,wykładamy garnek kapustą.Układamy warstwowo ziemniaki,kapuste,boczek,kiebłase,cebule,pomidory,pieczarki,fasolke szparagową,nie zapominajac o przyprawianiu solą,pieprzem,pietruszka i koperkiem warstw ziemniaków i kapusty,mocno uciskamy w garnku,dokładajac kolejne warstwy zaczynając od początku,gdy wszystko jest juz bardzo mocno uciśniete w kociołku,przykrywamy ostatnim lisciem kapusty i mocno dokrecamy pokrywe kociołka.Po około 2 godzinach sprawdzamy czy kapusta i ziemniaki są miękkie.Czas duszenia zalezy od wielkości garnka,nasz jest dość sporych rozmiarów i trwa to kilka godzin nad nie zbyt dużym płomieniu ogniska.Pomidory,Fasolka szparagowa oraz pieczarki są dodawane w naszej rodzinie od kilku lat jednak możemy sie obyć bez nich.Czasem dodajemy równiez troszke kalafiora.Może moje duszonki nie sa standardowe,jednak uwielbiamy ten przepis i nie wyobrazam sobie tego dania bez szatkowanej kapusty w środku.Bardzo przepraszam za brak zdjecia

piątek, 16 grudnia 2011

Łopatka w potrawce czyli Pork Stroganow

Składniki

przepis na spory garnek

1,5 kg łopatki wieprzowej
300g pieczarek
3 średnie cebule
1 tomatina 500g (lub przecier pomidorowy domowej roboty)
czubata łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
1 śmietana 18% (kwaśna, gęsta)
1/2 kostki masła
sól
pieprz
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy utartej w moździerzu
2 szczypty gałki muszkatołowej



Przygotowanie

Przepis żartobliwie nawiązuje do znanego Boef Stroganowa, ale nie ma się co dziwić - składniki są bardzo podobne, prócz kluczowego elementu - tutaj do dyspozycji miałam dużą łopatkę.

Mięso pokroić na małe kawałki - najlepiej najpierw plastry a potem paseczki. Cebulę posiekać. Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w plasterki.
Masło rozpuścić w dużym garnku (można dodać łyżeczkę oleju, żeby się nic nie przypaliło) i wrzucić do garnka mięso. Dokładnie mieszać aż mięso zmieni kolor. Dodać cebulę, znów zamieszać, posolić, popieprzyć i pozwolić się mięsu już odrobinę podduszać na średnim ogniu. Kilka minut później dodać pieczarki. Wrzucić liść laurowy, gałkę, gorczycę i ziele angielskie. Dobrze wymieszać i znów odczekać kilka minut, aż pieczarki puszczą wodę i zmiękną. Następnie wlać ok. 1 l wrzątku. Wymieszać i zostawić na średnio-małym ogniu (ja ustawiam płytę na 4 punkty na 10 maksymalnie dostępnych). Tak dusić przez około 2 godziny. Mięso po tym czasie powinno być miękkie, delikatne i rozpadać się w ustach. Wlać tomatinę i śmietanę, wymieszać i poczekać aż się podgrzeje. Znów posolić i popieprzyć do smaku.


Uwagi
Podawać ze świeżym chlebem.
Każdą porcję można zwieńczyć kleksem śmietany lub gęstego jogurtu bałkańskiego.
Bardziej rozcieńczone staje się świetną zimową zupą mięsną.
Można mrozić po ugotowaniu.

prawdziwy kurczak po chińsku

Składniki

1 cały kurczak, sos sojowy,, ocet winny, 1 kg cebuli



Przygotowanie

oczyszczonego kurczaka pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w talarki i połączyć z kurczakiem, całość zalać sosem sojowym i odstawić na 2-3 godz. w chłodne miejsce, następnie na małym ogniu ,pilnując by się nie przypaliło smażyć do miękkości, gdy kurzak będzie gotowy wlać ok. 1/3 szklanki octu winnego , zwiększyć nieco ogień i odparować całkowicie, podawać z ryżem jaśminowym

czwartek, 15 grudnia 2011

Klopsiki z ryby

Składniki

1 kg filetów z ryby /różnej/
20 dkg boczku surowego
cebula
2 jaja
2 bulki czerstwe
1 mały przecier pomidorowy
0,25 smietana 18%
pieprz, sól





Przygotowanie

wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę, doprawić do smaku, formować klopsiki, gotować w wywarze z warzyw, Po ugotowaniu do wywaru dodać przecieru pomidorowego startą cebulę uduszoną na maśle zalać śmietaną zagotować Podawać z ziemniakami lub z pieczywem razowym 

Kurczak dobrej gospodyni

Składniki

1 kurczak do wagi 1,70 kg


Do natarcia kurczaka


1 łyżka soli


1 łyżka słodkiej papryki


1 łyżeczka mielonego czosnku


1/2 łyżeczki ostrej papryki


1 łyżka majeranku, np. kilka gałązek świeżego


Warzywa


2 marchewki


1 pietruszka


1/2 małego selera


1 nieduży por


1 średnia cebula


opcjonalnie gałązka selera i kilka gałązek natki pietruszki.


Ponadto


kilka łyżek oleju do nasmarowania naczynia żaroodpornego


1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego np. z 1 kostki rosołowej





Przygotowanie

Kurczaka natrzeć z wierzchu i w środku wymiesznymi przyprawami. Jeśli używamy świeżego majeranku, należy posypać nim kurczaka na końcu. Odstawić na 30-40 minut w chłodne miejsce i w tym czasie przygotować warzywa.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę przekroić na pół i pokroić w pół krążki,, tak samo postąpic z porem. Gałązki pietruszki i selera grubo posiekać. Warzywa wymieszać.

Naczynie żaroodporne nasmarować olejem. Włożyć wymieszane warzywa. Podlać 1 szklanką rosołu i ułożyć kurczaka. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni wstawić kurczaka. Piec 15 minut (z termoobiegiem) następnie zmniejszyć temperaturę do 170-180 stopni i dalej piec bez termoobiegu 30-40 minut.

Smacznego


Moje uwagi:

Przepis powstał, gdy miałam może 13-14 lat. Pomino, że jest tak stary, nadal z chęcią z niego korzystam. Rodzinka i najbliżsi zjadają ze smakiem tak upieczonego kurczaka. Dlatego dzielę sie tym przepisem z Wami. Jest to tanie danie proste w przygotowaniu i wykwintnie prezentujące się na stole. Do tego kurczaka już nie robię sałatki ani surówki, gdyż zjadamy warzywa, na których piecze się kurczak. Warzywa w połączeniu z bulionem, jak również z sokami, jakie wydziela kurczak podczas pieczenia, nabierają wyjątkowego smaku.

Filety drobiowe zapiekane na kaszy jaglanej

Składniki

2 piersi z kurczaka lub indycze

2 szklanki kaszy jaglanej

3 szklanki gorącej wody

1 marchew, pietruszka, seler


Sos:

1 cytryna

1 pomarańcza

łyżeczka imbiru

pół łyżeczki kurkumy

3 łyżki miodu

2 łyżki musztardy

sól, pieprz



Przygotowanie

Kaszę zalać gorącą wodą, gotować 10 min.

Jarzyny zetrzeć na grubych oczkach, gotować również 10 min., odcedzić.

Przygotować sos: z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok najlepiej wyciskarką do cytrusów, dodać pozostałe składniki.

Połączyć kaszę z jarzynami i sosem, wszystko  wymieszać, doprawić i ułożyć  w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub brytfance.

Filety pokroić w drobne paski, ułożyć na kaszy lekko posolić, zapiekać 45 min.


Smacznego!

Koperkowo - ogórkowa sałatka

Składniki

1 cebula
6 gotowanych ziemniaków
6 gotowanych jaj
6 ogórków kiszonych
3 ogórki świeże zielone

1 puszka czerwonej fasoli
1 pęczek zielonego koperku
majonez, sól, pieprz, musztarda, troszkę maggi



Przygotowanie

Cebulę, ziemniaki, jaja, ogórki pokroić w kostkę dodać resztę składników i wymieszać
SMACZNEGO

środa, 14 grudnia 2011

Goląbki z kapustąpekinską

Składniki

Pół kg miesa mielonego doprawionego, ,jedna kapusta pekińska, jedna cebula,przecier pomidorowy,kostki rosołowe ,dwa woreczki ryzu,pul litra wody na sos.



Przygotowanie

Wczesniej ugotowac ryz ,zagotować wodę,kapustę zanuzyc w gotującej sie wodzie i gotowac do miekosci lisci,przygotowac mieso mielone polaczyc z ryzem gdy potrzeba doprawic ,cebulke podsmazyc na oleju i polaczyc z mielonym miesem i wymieszac dokladnie,gdy listka kapusty beda miekkie na kazdy listek osobno klasc łyżką porcje mielonego i zwijac w golabki.Przygotowac sos pomidorowy pol litra wody zagotowac z kostkami rosolowymi gdy sie zagotuje dodac przecier pomidorowy i znow zagotowac, jak bedzie sos gotowy zalac poukładane golabki i jeszcze gotowac na malym ogniu do miekosci gołąbków.

Kruche babeczki z kremem kawowym

Składniki

Kruche babeczki:

1 kostka margaryny
2 czubate szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
2 łyzki cukru pudru

Krem kawowy:

1/2 kostki masła
1/2 szkl cukru pudru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
szklanka mleka
3 łyzeczki kawy rozpuszczalnej



Przygotowanie

Babeczki:
Ze wszystkich skladników zagnieść ciasto a anstepnie schłodzic pół godziny w lodówce. Ciastem wyklejac foremki do babeczek. Piec w 180 stopniach na złoty kolor.

Krem:

Ugotowac gęsty budyń z 1 szkl mleka. Ostudzic. Masło utrzec na puszysta masę z cukrem i kawą. Pod koniec ucierania dodawać po łyżce budyniu. Masa powinna byc gładka. Krem nałozyć do szprycki i napełniać nim babeczki. Posypiac odrobiną kawy rozpuszczalnej lub wiórkami czekolady.

Ogórki z papryką w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki

Do słoika:


4 kg ogórków
4 duże cebule
4 papryki czerwone (jak ktoś lubi można dać żółtą)


Na solankę:



12 szklanek wody
1 szklanka soli
garść gorczycy


Na zalewę:



4 szklanki wody
3 szklanki octu
3 i 1/2 szklanki cukru
ziele angielskie (3 - 4 ziarenka na słoik)
pieprz w ziarenkach (6 - 8 ziarenek na słoik)
1 łyczeżka gorczycy






Przygotowanie

W zeszłym roku poczęstowano mnie tymi ogórkami, bardzo mi smakowały więc poprosiłam o przepis i zrobiłam kilka słoików. Postanowiłam się tym przepisem podzielić

Ja robiłam z 4,5 kg ogórków, a ponieważ lubimy z mężem paprykę dałam ich 7. Na tę ilość zużyłam podwóją porcję solanki i 2 i 1/2 porcji zalewy. Wyszło mi 12 słoików.

Podaję przepis:

Zrobić solankę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ogórki dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i zalać na 2 godziny zimną solanką.

Cebulę pokroić w plastry lub piórka i sparzyć.

Do słoików układać cebulę, ogórki i paprykę. Gorczycę z solanki powrzucać po równo do każdego słoika.

Wszystkie składniki zalewy razem zagotować. Do każdego słoika wrzucić 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 6 - 8 ziarenek pieprzu (tych z zalewy), a nastęnie zalać ogórki gorącą zalewą.

Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 2 minut.

SMACZNEGO!!!

wtorek, 13 grudnia 2011

moja sałatka tuńczykowa

Składniki

1 torebka ugotowanego ryżu
1 puszka tuńczyka w oleju
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
3-4 ogórki konserwowe
1 czerwona papryka
4-5 krążków ananasa z puszki
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny]
2 łyżki oleju
sól, pieprz, inne przyprawy
koperek ew. szczypiorek lub zielona pietruszka



Przygotowanie

Przed fotografowaniem zapomniałam posypać zielonym - a teraz już nie ma sałatki.

Paprykę, ogórki, ananasy, cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki  (tuńczyka dajemy razem z olejem) na sałatkę wrzucić do miski, wymieszać, doprawić wg smaku.
Przygotować sos - wymieszać ocet, sok i olej (jeżeli tuńczyk był w obfitej ilości oleju - a czasami taki się zdarza - wtedy zredukować ilość oleju). Wymieszać. posypać zieleniną.

Przepis pochodzi jeszcze z czasów studenckich a zaskakuje kontrastem smaków.
Praktycznie zapomniałam o niej - ale gdzieś po lodówce pętała się puszka tuńczyka. Przejrzałam przepisy na WŻ - ale żaden do końca mi nie pasował. Więc wpisałam swój

W każdym razie wszystkim życzę smacznego

Placek wiśniowy pyszny

Składniki

400 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia
700 g wiśni



Przygotowanie

Wiśnie umyć, wydrylować i osączyć. Masło utrzeć, dodając kolejno cukier, żóltka, cukier waniliowy. Dodać mąke z proszkiem do pieczenia i ubite białka. Delikatnie wymieszać i włożyć ciasto do formy natłuszczonej i wysypanej mąką. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec 1 godzinę w temp 190*

Jabłecznik rozpływający się w ustach

Składniki

ciasto:
5 żółtek
1/2szkl cukru
1 margaryna
1 cukier waniliowy
3 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

beza:
5 białek
3/4szkl cukru
1 budyń (taki na 3/4l mleka)

dodatkowo:
1kg jabłek
cukier do smaku
cynamon



Przygotowanie

 

ciasto : żółtka ubijamy z cukrem , margarynę , mąkę i pozostałe składniki rozcieramy i dodajemy ubite żółtka zagniatamy i 1/2 ciasta wykładamy na blaszkę podpiekamy ok 20 min 180C pozostałe ciasto wkładamy do lodówki

jabłka obieramy i dusimy dodajemy cikier i cynamon do smaku

beza :białka ubijamy do ubitych dodajemy cukier i budyń w proszku wszystko razem troszkę ubijamy

na podpieczone ciasto wykładamy jabłka , beze, i scieramy pozostałe ciasto ,wkładamy ponownie do piekarnika na ok 30 - 35 min 180C  . Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Szwajcar ze schabu z serem pleśniowym i grzybkami

Składniki

4 plastry schabu
8 pieczarek
1 cebula
1 ser pleśniowy typu camembert (najlepiej z ziarnami pieprzu)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka vegety
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka sezamu
1/3 szklanki mąki
1 jajko
ok 2 łyżek wody
1 łyżka oliwy


Pierwsza wersja:
Olej do smażenia ok. 1/2 szklanki

Druga wersja:
ok 4 łyżeczki oliwy




Przygotowanie

Mięso rozbić na duże kotlety. Posypać vegetą i pieprzem. Posiekane pieczarki i cebulę (z majerankiem) podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy przez ok. 2 min. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ser pleśniowy pociąć na 4 długie kawałki. Na kotlety położyć farsz i po 1 kawałku sera. Delikatnie zawinąć. Obtoczyć w mące, następnie w jajku wymieszanym z wodą,  następnie w bułce tartej wymieszanej z sezamem.

Pierwsza wersja:
Smażyć w ok 1/2 szklanki oleju przez ok. 20 min, co jakiś czas przekładając.

Druga wersja (mniej kaloryczna):
Każdą roladkę, polać 1 łyżeczką oliwy, następnie zawinąć w sreberko i piec w piekarniku ok 20 min.

Meksykańska zapiekanka

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 puszka czerwonej fasoli Kidney w ostrym sosie
1 cebula
1 marchew
6 średnich pieczarek
8 łyżek keczupu
1 pomidor
około 150 gram makaronu świderki (waga przed ugotowaniem)
sól
pieprz
ostra papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
czosnek granulowany
bazylia







Przygotowanie

Sycąca, smaczna i pikantna zapiekanka idealna jest dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. Wystarczy kilka chwil aby wyczarować to pyszne danie.

Mięso podsmażyć na oliwie, dodać sól, pieprz i paprykę. Dusić jeszcze chwilę i dodać fasolę z puszki wraz z pikantnym sosem. Makaron ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, lecz nie płukać. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce do wysokiej miski. Pieczarki umyć i także zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Połączyć marchew z pieczarkami i cebulą. Wymieszać z keczupem na gęstą masę, dodać sól, pieprz, paprykę i bazylię.

Do naczynia żaroodpornego (np. do przyrządzania lazanii) na spód wyłożyć połowę makaronu. Na to wyłożyć mięso z fasolą (około 2/3 całości), na wierzchu umieścić pozostały makaron i jeszcze raz mięso z fasolą. Masę z marchwi, cebuli i pieczarek równomiernie rozłożyć u góry i posypać czosnkiem oraz pokrojonym w cienkie paski pomidorem.

Całość piec pod przykryciem w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Podawać na gorąco.

niedziela, 11 grudnia 2011

Protal - kuleczki drobiowe z sosem pieczarkowym

Składniki

3 szt -  piersi z kurczaka
1 szt - cukinia
pare pieczarek
cebulka
koperek
sol
czosnek granulowany
przyprawa do mielonego
3 duze lyzki jogurtu  0,1 %
1 jajko



Przygotowanie

Cukinie, pieczarki i cebulke nalezy raczej drobno pokroic i przesmazyc na teflonowej patelni -  bez tluszczu.
Piersi z kurczaka zmielic i wszystko razem wymieszac.
Dodac jajko, jogurt i przyprawic.Dodac koperek.
Uformowac kuleczki i piec w mufinkowej formie uprzednio posmarowanej olejem parafinowym.
Czas pieczenia - 30 min, termoobieg , 200°.
Wyszlo 12 szt.


Podawac z sosem pieczarkowym lub innym wg.uznania.I naturalnie tylko z jarzynami.

Robilam te kuleczki dzisiaj na obiad, a zainspirowala mnie do tego Pola42  swoimi kuleczkami rybnymi

Dopiero po wstawieniu przepisu zauwazylam, ze podobny juz jest, wstawiony wlasnie przez Pola42.Skladniki sa
troche inne i rozna jest metoda pieczenia.

szarlotka Niki

Składniki

CIASTO:
- 2 szklanki mąki- 3/4 szklanki cukru- łyżeczka proszku do pieczenia- 3/4 kostki margaryny- łyżka smietany- łyżka octu- 2 jajka
NADZIENIE:

- 1 kg jabłek- galaretka cytrynowa- 1/2 szklanki rodzynek



Przygotowanie

Mąke przesiać na stolnice razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, zrobić pięścią zagłębienie i wbić w środek 2 żółtka. Wymieszać i następnie dodać miękkie masło, śmietane i ocet. Zarobić ciasto i podzelić na 2 części. Obie włożyć do lodówki na godzine ( ewentualnie na 40 min do zamrażalnika )

Jabłka utrzeć na grubych oczkach na tarce ( jeśli jabłak sa mało słodkie dodać łyżke cukru ) wsypać suchą galaretke i dodać namoczone rodzynki.

Jedną częścią ciasta wyłożyć blache wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. ciasto posypać cynamonem i wyłożyć mase z jabłek. Na wierzch jabłek zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2 częsć ciasta. Piec ok 45 min. w temp. 180 stopni

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!!!  

Zupa z kielbasa

Składniki

- 20 dag boczku wedzonego
- 15 dag cebuli
- 2 kostki rosolowe
- 1 kg ziemniakow
- sol, pieprz, majranek
- kielbaski np. parowki



Przygotowanie

Boczek poddusic z cebula, ziemniaki obrac i pokroic. Wlozyc wszystko do garnka i zalac woda. Dodac sol, pieprz i majranek do smaku i 10 min. gotowac. Nastepnie dodac kielbase i zostawic jeszcze 10 min. do odciagniecia.

SMACZNEGO! 

sobota, 10 grudnia 2011

Koktajl krewetkowy

Składniki

- 250 g mrożonych krewetek, tzw. koktajlowych (czyli drobniejszych, różnej prowieniencji; ilość firm i nazw, jakie się im nadaje, wymaga odrębnego omówienia),
- 1 kieliszek koniaku,
- 1 cykoria,
- 8-10 zielonych lub czarnych oliwek.

Sos:
- 4 łyżki majonezu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki śmietany (lub jogurtu),
- 2 łyżki ketchupu,
- sos Tabasco (kilka kropel),
- sól,
- papryka.



Przygotowanie

Jak przyrządzić?
1) Krewetki wkładamy na 3 min. do wrzącej wody, a następnie osączamy na sicie. Czekamy, aż staną się całkiem chłodne. Skrapiamy koniakiem.

2) Teraz możemy zająć się sosem. Do majonezu dokładamy po kolei wszystkie składniki sosu: śmietanę, sok z cytryny, ketchup, tabasco, sól. Łączymy je delikatnie. Do gotowego sosu wkładamy krewetki i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość.

3) Naczynie, w którym będziemy podawać krewetki dekorujemy liśćmi cykorii, układając je pojedynczo wokół brzegów. Do środka wkładamy przygotowany koktajl krewetkowy. Wierzch posypujemy lekko papryką i dekorujemy kilkoma oliwkami. Wkładamy do lodówki dla schłodzenia na ok. 1 godz.

Jak podawać?
W naczyniu, w którym były schładzane. Można je przygotować w małych, jednoporcjowych naczynkach.

Curry ze slodkich ziemniakow - Kumara Koshery

Składniki

2 duze slodkie ziemniaki (pataty)
2/3 puszki mleczka kokosowego
1,5 puszki siekanych pomidorow bez skorki
maly kubelek smietany kremowki (najlepsza - niekwasna)
1 cebula
3 zabki czosnku

1,5 lyzeczki mielonego kuminu
1 lyzeczka slodkiej papryki
0,5 lyzeczki ostrej papryki (lub wiecej jak ktos lubi na ostro)
1 lyzeczka mielonych ziaren kolendry
0,5 lyzeczki mielonej galki muszkatulowej
1 lyzeczka cynamonu
2 listki bobkowe
sol,cukier








Przygotowanie

Na patelni musimy zeszklic (ale nie zbrazowic!) cebule pokrojona w koste, zmiazdzony czosnek,kminek,papryke, kolendre, galke muszkatulowa,listki bobkowe - smaki i aromaty musza sie przeniknac.

Nastepnie zalewamy to pomidorami z puszki oraz mleczkiem kokosowym. Po zagotowaniu dodajemy smietane. Solimy i cukrzymy do smaku.

Slodkie ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry (ok 3-4cm) i gotujemy w sosie do miekkosci - ale uwaga aby ich nie rozgotowac!

Podajemy z ryzem.

Potrawa jest inspirowana wplywami kuchni indyjskiej oraz karaibskiej. Niebo w gebie!
Aby ja wzbogacic/urozmaicic mozemy dodac kukrydze, cukinie, lub pokrojone w paski mieso z kurczaka.

Zupa z armatnimi kulami

Składniki

30 dag mielonej piersi z indyka
10 dag surowego ryżu
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego

2 litry wody
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
biała część pora
1 łyżka oliwy
liść laurowy
sól, świeżo zmielony pieprz
100 g serka topionego śmietankowego
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%



Przygotowanie

Twoje dziecko nie chce jeść mięsa? Zaproponuj mu kolorową, pożywną i smaczną zupę o wesołej nazwie. Maluchy nie przepadają za pulpetami. Ale kule armatnie pływające w talerzu to co innego. Te można zjeść z uśmiechem. A jeśli ledwo się mieszczą w buzi? Nic nie szkodzi. Nawet w trakcie posiłku można się czasem powygłupiać...

Zimne mięso dokładnie wyrobić z ryżem, koperkiem i przyprawami. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kulki wielkości piłki pingpongowej.
Warzywa obrać. Korzeń pietruszki włożyć do garnka w całości, marchew i selera pokroić w dowolne kawałki. Zalać ok. 2 litrami wody, osolić, dodać liść laurowy. Zagotować. Włożyć pulpety drobiowe. Przykryć i dusić do miękkości.
Pora pokroić w grube półkrążki, osolić, usmażyć na złoto na oliwie. Przełożyć do zupy, gdy włoszczyzna zacznie się robić miękka. Dogotować.
Pół szklanki wywaru zmiksować blenderem z serkiem topionym i śmietaną. Przelać z powrotem do zupy, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

piątek, 9 grudnia 2011

ziemniaczane paluszki

Składniki

1kg ziemniaków2 jajka1,5szklanki mąkiłyżka masłasól , pieprztłuszcz do smażeniabułka tarta




Przygotowanie

 Ziemniaki obrać i ugotować . Wystudzić i zmielić w maszynce lub zmikrować , dodać żółtka, mąkę , sól i pieprz .Wszystko wymieszać, na koncu do masy dajemy ubite białka . Ciasto delikatnie zagnieść . Formować dość długie (20- 30 cm) wałeczki, pociąć je na równe części .Każdy mały wałeczek obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni w dużej ilości gorącego tłuszczu . Podawać z sosem lub do mięsa zamiast ziemniaków.
 Robię paluszki jak zostają mi ziemniaki z obiadu i wykorzystuję jej na drugi dzień. Podaję z sosikiem  do wszystkiego i surówką .

Spaghetti Mrożonese

Składniki

*Sosso* 3 dorodnos pomidoros 2 ząbkosos czosnkos 3,5 łyżkos mąkosso 2 cienkos plasterkos cukinios 1/2 czerwonos paprikos 1/2 zielonos paprikos 1 muchos grandos pieczarkos 1 brzoskwinios świeżos 1/2 szklankoss aquas (wody) 25 dagos marchewkos z groszkos ( w słoikos lub puszkos) 10 centrimetrossos jakakolwiekos kiełbasso 2,5 łyżkos olivos de oliwos (możnos olejos, ale źle) Wszelkos przyprawos, różniaastos także wedle uznanios (np. pieprzos, bazyliios, chilis, liścios laurovos lub przyprawos do grillos itp.) *Spaghetti* makaron spagetti wedle uznanios



Przygotowanie

1. Umyć wszystko łącznie z kiełbassos 2. Pomodoros spażos und obraczos from skórkos przy helpos mieczos (w sensie nożem), następnios pokroios pomodores w kostkass. 3. Resztę ingrendiencjos pokrojos na drobnos, pomijając mąkos 4. Wrzucaczos wszystkos tu garnkos i gotowankos und duszos pod podkrywkos na małos ognios ok 20 minutos z aquas i olivos 5. Po jakoś 10 minutos duszos skłądnikos na sosos, bierzemos drugos garnkos na macarone. I gotowamcios tos z wodos i saltes (sól). 6. Odlać makarones, zdjąć sosse z ognios i wszamać ze smakiem. Grande muczos byczos podziękowanos za cukinios babcios Wiosios i całos resztos ferajnas. Smacznegos.

czwartek, 8 grudnia 2011

z bananów

Składniki

3 banany,
5 dkg migdałów,
2 łyżki rumu,
sok z 0.5 pomarańczy.



Przygotowanie

 Migdały sparzyć, obrać ze skórek, pokrajać w piórka i lekko zrumienić. Banany umyć, obrać ze skórki, skrajać piętki i pokrajać w poprzek w cienkie krążki. Ułożyć na półmisku. Przygotowaną zalewą polać sałatkę, wymieszać, posypać migdałami.

Kurczak na kiszonej kapuście

Składniki

6-8 udek lub spory kurczak
Przyprawa do kurczaka Kamis lub inna w/g uznania
1-11/2 kg kapusty kiszonej
olej





Przygotowanie

Udka lub podzielonego kurczaka posypać przyprawą, odstawić na 1/2 godziny. Brytfankę wysmarować olejem,na dno wyłożyć wypłukaną kapustę kiszoną na to udka lub porcjowanego kurczaka skropić olejem.Zapiekać ok.11/2 godziny.Podawać gorące mięso z kapustą z chlebem lub ziemniakami. Potrawa sama w sobie jest pyszna mnie najlepiej smakuje kapusta gdy przejdzie przyprawą do kurczaka.Nie dodawać za dużo przypraw, a szczególnie soli wtedy kapusta nie będzie smaczna wręcz słona.

środa, 7 grudnia 2011

Krążki drożdżowe na zsiadłym mleku

Składniki


- 2 szklanki + 3 łyżki mąki (do zaczynu)
- 4 łyżki ciepłego mleka do zaczynu (można wziąć wodę zamiast mleka)
- 20-25g drożdży
- 150 ml zsiadłego mleka
- 7 łyżek oleju (z pestek winogron użyłam)
- 2 łyżki + 1 łyżeczka (do zaczynu) cukru
- 2 żółtka (z dużych jajek)
- szczypta soli

- tłuszcz do smażenia (u mnie smalec wymieszany z olejem)



Szklanka do odmierzania składników ma pojemność 250 ml



Przygotowanie

Z mąki, cukru, mleka i drożdży zrobić zaczyn i odstawić aż zacznie pracować (nie musi bardzo wyrastać, wystarczy jak będzie miał sporo bąbelków i zrobi się gęsty)
Do miski przesiać mąkę z solą, dodać mleko zsiadłe (wzięłam wprost z lodówki). Żółtka ubić z cukrem, dodając stopniowo olej. Dodać do mąki wraz z zaczynem. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i lekko wyrobić. Rozwałkować na grubość ok. 1cm i szklanką wykroić krążki, w środku których należy wykroić dziurki. Odstawić do wyrastania, ułożone na lnianej ściereczce, przykryte drugą ściereczką.
W tym czasie rozgrzać tłuszcz. Wrzucać podrośnięte krążki na rozgrzany tłuszcz, rondel od razu przykryć pokrywką. Smażyć aż do zezłocenia, po czym odkryć pokrywkę , przekręcić krążki na drugą stronę i już bez przykrywania dosmażyć.
Usmażone wykładać na talerz wyłożony podwójnym ręcznikiem papierowym, aby odciękł nadmiar tłuszczu.

Rolada wołowa mozaikowa

Składniki

500 g mięsa wołowego z udźca,
100 g mielonego mięsa cielęcego
lub wieprzowego,
2 jaja ugotowane na twardo,
tłuszcz,
1 cebula,
mąka,
0,2 l kwaśnej śmietany,
sok z cytryny,
pieprz mielony,
sól.



Przygotowanie

Duży plaster wołowiny zbić młotkiem do mięsa na cienko, posolić, posypać pieprzem, nałożyć zmielone mięso i połówki jaj ugotowanych na twardo, skropić olejem. Plaster zwinąć, przewiązać nicią, włożyć do naczynia z rozgrzanym tłuszczem i pokrajaną, zrumienioną cebulą. Dusić pod przykryciem podlewając gorącą wodą. Miękkie mięso wyjąć, sos oprószyć mąką i połączyć z kwaśną śmietaną, doprawić sokiem z cytryny, zagotować. Roladę pokroić w cienkie plastry i polać sosem.

Sałatka z kapusty

Składniki

25 dag kapusty włoskiej, strąk papryki czerwonej, 2 pomidory, cebula, 2 jabłka, 2 łyżki cukru, łyżka nasion kopru, łyżka kminku, ½ szklanki 6% octu, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren czarnego pieprzu, listek laurowy, olej



Przygotowanie

Kapustę dokładnie opłukać, poszatkować. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i białe włókna. Miąższ pokroić w cienkie paseczki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w plastry. Cebulę obrać, posiekać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie rozdrobnione warzywa i jabłka włożyć do miski. Dodać cukier, nasiona kopru i kminek, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Ocet wlać do rondla, dolać szklankę wody, wrzucić ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listek laurowy. Zagotować. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Warzywa włożyć ciasno w słoikach (do ¾ wysokości), wlać zalewę. Na wierzch każdego naczynia dodać po łyżce oleju, dokładnie zamknąć. Dno dużego garnka wyłożyć gazetą. Wstawić słoiki, zalać wodą do ¾ wysokości, przykryć. Gotować na małym ogniu 15-20 minut. Ostudzić w wodzie.

Sałatka z kiełbasy grillowanej

Składniki

- kiełbasa z grilla
- makaron ( najlepiej penne)
- pomidor
- ogórek świerzy
- ser żółty

SOS:
- majonez
- jogurt naturalny
- czosnek
- pieprz kolorowy świerzo zmielony
- zioła prowansalskie

- troche soli do smaku



Przygotowanie

Miałam kiełbasę, która została z grillowania i oto sałatka którą z niej zrobiłam następnego dnia.
Mieszamy kiełbase (zimną) ze wcześniej ugotowanym i wystudzonym makaronem (można go przekroić żeby były mniejsze kawałki) , pokrojonymi pomidorami i ogórkiem, startym na drobnych oczkach serem.
Dodajemy wcześniej przygotowany sos. (proporcje jogurt 2:1 majonez)
Sałatke odstawiamy na jakieś 15 minut żeby sie przegryzła.

Smacznego!!!

wtorek, 6 grudnia 2011

Mizeria na zimę - II

Składniki

5 kg ogórków
1/2 kg cebuli
1 szklanka oleju sojowego
1 szklanka octu 10 %
sól.pieprz do smaku
duży pęczek natki
1 główka czosnku



Przygotowanie

Ogórki, cebulę i czosnek poszatkować, wszystko wymieszać, włożyć do słoików, pasteryzować 5 min.

poniedziałek, 5 grudnia 2011

Ziemniaki zapiekane z ziołami - zdrowsze frytki

Składniki

8-10 ziemniaków
oliwa z oliwek

do smaku:
zioła prawansalskie
majeranek
czosnek granulowamy
sól i pieprz





Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić wzdluż na osiem części tak, żeby każda część ziemniaka wygladała jak klin. Ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić oliwą, posypać ziołami, granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać tak, żeby każdy klin ziemniaka byl pokryty olejem i przyprawami. Włożyć do nagrzanego piekarnika (200st C).  Piec okolo 1/2 godziny aż ziemniaki przyrumienią się z góry, po czym przekręcić na drugą stronę i piec na rumiany kolor następne 1/2 godziny.
Tak przyrządzone ziemniaki są zdrowszą wersją frytek. Smakują wybornie!!!
Można je podawać do obiadu lub zjadać z ketchupem jako przekąskę.

Jeśli ktoś nie lubi ziemniaków pieczonych w skórce, może je wcześniej obrać.

 

Szynka pieczona z ananasem i czosnkiem

Składniki

1 ananas,
1,8 peklowanej wędzonej szynki,
5 dar imbiru,
2 ząbki czosnku,
gałka muszkatołowa, pieprz,
30 dag szalotki,
100 ml soku pomarańczowego,
2 łyżki brązowego cukru.





Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C. Ananas obrać, pokroić w kawałki. Sok, który wydzieli się podczas krojenia ananasa zachować. Mięso naszpikować kawałkami imbiru i czosnkiem. Włożyć do brytfanny. Natrzeć gałką muszkatołową i pieprzem. Polać sokiem z ananasa. Przykryć i piec ok. 60 min. Po 20 min. dodać obraną szalotkę. Pieczeń obrócić, polać wywarem.Dusić kolejne 20 min. Dodać ananas i sok pomarańczowy. Dusić jeszcze 20 min. Do brytfanny dodać cukier. Skarmelizować. Mięso ostudzić i pokroić. Podawać z ananasem, szalotką i sosem.

Matiasy w pomarńczach

Składniki

1,5 kg matiasów
0,75 kg cebuli
keczup ostry "pudliszki" 0,5 kg
musztarda jerozolimska 1/2 słoiczka
rodzynki 20 dkg
3 pomarańcze
pieprz
mielone ziele angielskie
mielony liść laurowy
olej
1/2 szklanki octu 10%



Przygotowanie

Matiasy moczymy przez45 minut dodając ocet.
Pomarańcze wyciskamy i w soku moczymy rodzynki, około 20 minut.
Cebulę kroimy w grubą kostkę szklimy na oliwie, po zeszkleniu dodajemy pieprz, ziele i liśćlaurowy oraz musztardę wszystko razem wymieszać i poddusić przez 5 minut po tym czasie dodać sok z rodzynkami i keczup wszystko dokładnie wymieszać i poddusić około 5 minut, wystudzić. Matiasy pokroić w paski grubości 0,5 cm dodac do wystygnietej cebuli wymieszać i przełożyc do słoików po 48 godzinach pzrechowywania w lodówce polecam z razowym pieczywem. Życzę smacznego.

Tiramisu przepysznie proste

Składniki

250g serka mascarpone (polecam Piątnicę-tani i przepyszny)
2 jaja
50g cukru
paczka biszkoptów (ja używam zwykłych okragłych)
szklanka mocnej kawy, espresso
50g amaretto lub jakiegokolwiek likieru, rumu,(amaretto najlepsze)
kakao do posypania








Przygotowanie

Żółtka ucieramy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej jaśniejszej masy, ubijamy białka. Całość(jaja ubite i żółtka) mieszamy z serkiem Mascarpone, delikatnie, tak żeby był dość puszysty.
Zaparzoną kawę odcedzamy żeby nie było fusów i najlepiej na głebokim talerzyku mieszamy ją z amaretto.
Polecam zrobienie w szklanej misce.
Moczymy z jednej i drugiej strony biszkopty w tym płynie zeby dosc dobrze nasiakły i układamy na dnie,nastepnie nakładamy mase sera, znowu przekładamy biszkoptami, na to kolejna warstwa sera, można zrobić ile się chce tych warstw.
Na koniec układam dla ozdoby kilka biszkoptów na samą górę, posypuję kakao, żeby ładnie wyglądało.Wstawiam na przynajmniej 2-3h do lodówki.
Przepyszne!
Dołącze zdjęcia, jak tylko je zrobię;] zawsze zbyt szybko znika!


Gulaszowa zupka

Składniki


ok. 50 dag mięsa wieprzowego
2 cebule
1 ogórek kiszony
1 papryka
koncentrat pomidorowy
majeranek , curry , papryka mielona , sól , pieprz
kiełbasa lub boczek




Przygotowanie

Mięso posypać przyprawami i odstawić na 1 godz. Pokroić w średnią kostkę.
Obsmażyć na patelni z ogórkiemi 1 cebulą ( pokrojone w kostkę ).
Włożyć do garnka , zalać ok . 2 i 1/2 l wody i gotować .Przyprawić .
Przesmażyć boczek lub kiełbasę , cebulę i paprykę ( pokrojone w kostkę ),
dusić ok. 5 minut . Włożyć do garnka z mięsem i gotować dalej razem do miękkości.
Można zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzoną w 1/2 szkl wody

niedziela, 4 grudnia 2011

Pieczarkowy Strogonow

Składniki


1/2 kg pieczarek
3 łyzeczki masła
2 ząbki czosnku
250 ml bulionu( najlepiej warzywny)
100 ml sosu Worcester ( jeśli posiadamy  oczywiście jeśli nie obędzie się bez)
1 łyzka sosu sojowego
200 ml kwaśnej śmietany
3 łyzeczki mąki
 1 duża cebula
przyprawy,natka pietruszki




Przygotowanie

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu.W momencie jak nabierze jasno złotego kolory dodać pieczarki i ząbki czosnku.Pozdsmazac aż pieczarki zaczną być miekie i delikatnie przyrumienione.
Następnie dodać bulion,sos worcester i sojowy.Dusić ok 15-20 min ( do momentu wyparowania 1/3 sosu) Kolejno dodać śmietanę wymieszana z mąką i dokładnie wymieszać.( w chwili  połaczenia się sosu śmietanowego z całoscią.Zdjąc z ognia przyprawić i posypać natka pietruszki)
Strogonow podawać z ryżem lub makaronem.
Smacznego



Całosc można posypać serem zółtym smakuje rewelacyjnie:)

sobota, 3 grudnia 2011

Pierogi na słodko - inaczej

Składniki

Ciasto:
45 dag mąki pszennej,
160 - 200 ml mocno ciepłej wody
szczypta soli

Nadzienie:
2 - 3 szt jabłek,
1-2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
25 dag ryżu,
1 żółtko jaja, 
5 łyżek cukru,
1,5 łyżki masła lub 1,5 łyżki oliwy,
sól







Przygotowanie

Ryż gotujemy tak, by nie był do końca miękki i studzimy.
Dodajemy do niego żółtko i utarte na jarzynówce jabłka.
Skrapiamy roztopionym masłem lub oliwą z oliwek, dodajemy skórkę pomarańczową, cukier do smaku i mieszając zagotowujemy.
Z przesianej przez sito mąki, odrobiny soli i ciepłej wody zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek wyciętych z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy.
Zagotowujemy lekko osolona wodę i wrzucamy do niej pierożki.
Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę.
Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową. Podajemy z cukrem, wymieszanym z cukrem migdałowym, lub sosem owocowym.

gołąbki poznańskie pycha

Składniki

70 dag kapusty białej
0.5 kg miesa mielonego
1 szkl. kaszy mannej
2 ząbki czosnku
cebula
sól , pieprz
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia



Przygotowanie

kapustę posiekać, dodac mieso, kasze manna, czosnek, jajko i usmazona cebule. Wyrabiać kotleciki , obtoczyc w bułce tartaj i smazyć. tak przygotowane gołąbki układać w osobnym garnku nastepnie zalac bulionem lub zimną wodą i dusić do miękkości!!smacznego!!!

piątek, 2 grudnia 2011

Pierożki z kurczakiem

Składniki

1 i 1/2 szklanki ( 25 dag ) mąki
20 dag masła
25 dag twarogu
3 łyżki ziół prowansalskich
filet z kurczaka 35 dag
żółtko
sól,pieprz




Przygotowanie

Z mąki,masła,twarogu,ziół i szczypty soli zagnieść ciasto.Uformować kulę,owinąc folią i włożyć do lodówki na 30 min.Pierś kurczaka lekko rozbić,pokroić na kawałki 2*3 cm opruszyć solą i pieprzem.Ciasto rozwałkować wycinać krążki o średnicy 8 cm na każdym ułożyć po kawałku kurczaka. Uformować pierogi zlepić bezegi.Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.Posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Piec 30 min w temperaturze 180*C





                                SMACZNEGO.

Kotlety z kurczaka ze szpinakiem

Składniki

4 piersi z kurczaka,
sól, pieprz,
po 2 plastry ementaler i gotowanej szynki,
50 g mąki
40 g migdałów w płatkach wymieszanych z 40 g mąki,
1 jajko,
40 g margaryny,
600 g mrożonego szpinaku,
1 łyżka oleju,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 pomidor
 



Przygotowanie

Mięso opłukać, starannie osuszyć i rozbić na płaskie kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Plastry szynki i sera przekroić na pół. Ułożyć po plasterku na połówce kotleta, przykryć drugą połową, docisnąć brzegi i spiąć wykałaczkami. Kotlety obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w mące wymieszanej z płatkami migdałowymi. Smażyć na roztopionej margarynie ok. 12 minut na ztocistobrązowo. Wyjąć wykałaczki. Czosnek i cebulę oczyścić, czosnek zmiażdżyć, cebulę posiekać. Szpinak rozmrozić, poddusić na oleju z czosnkiem i cebulą, doprawić do smaku solą. Pod koniec dodać sparzony, obrany i pokrojony w kostkę pomidor. Szpinak podać z kotletami i np. ze smażonymi ziemniakami w plasterkach.

Tort Auto Zygzak McQueen

Składniki

Biszkopt:
8 jaj
1 szkl cukru kryształu
1,5 szkl przesianej mąki
1 łyżka octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Bita śmietana:
1 - 1,2 litr śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny

Masa tłuszczowa:
1 kostka masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka masy krówkowej z puszki (nie koniecznie)
zamiast masy krówkowej moze być kilka kropli cytryny

Słoiczek dzemu brzoskwiniowego
Brzoskwinie z puszki

Biała masa cukrowa:
z przepisu Dorotaxx
http://www.wielkiezarcie.com/recipe30981.html





Ja do masy dodaję olejek cytrynowy. Większość dzieci nie lubi posmaku marcepana.




Przygotowanie

Białka ubić na sztywno z cukrem. W małej salaterce roztrzepac widelem żółtka z octem i proszkiem do pieczenia - nabierze obiętości. Dodac masę żółtkową do piany z białek. Delikatnie wymieszać. Następnie do całości dosypywać przesianą mąkę i delikatnie mieszać ( ja to robię cały czas mikserem na wolnych obrotach).
Wysmarowac prostokątną formę (około 23x36cm) margaryną i obsypac mąką. Ja smaruję tylko dno boków już nie. Wtedy ciasto podczas pieczenia nie odstaje od boków. Później odkrawam brzegi nożem
Ja wkładam biszkopt zawsze do zimnego piekarnika. Piekę z nawiewem w 165 stopniach przez 35min. Po uppieczeniu wyciągam z piekarnika i po paru minutach wyrzucam z formy i odwracam do "góry nogami" i tak pozostawiam do ostygnięcia.

Biszkopt najlepiej upiec dzień wczesniej.

Na drugi dzień lepiej się kroi biszkopt. Z całości odkroić z dwóch brzegów szerszy pasek około 2 - 3 cm. Pozostałe dwa brzegi odkroić cieniutko żeby tylko wyrównać tylko brzeg. Po odkrojeniu boków. Biszkopt przekroić na 3 placki.

Placki biszkoptowe nasączam przegotowaną wodą.

Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami wody. Odstawić na chwilę. Następnie zalać 3 łyżkami gorącej wody i rozpuścić żelatynę.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Do ubitaj dodac jeszcze ciepłą żelatynę. Wymieszać.

Na pierwszy placek położyć dżem brzoskwiniowy albo inny dowolny. Na to trochę mniej niz połowę śmietany. Następnie położyć drugi placek. Na niego druga część śmietany - zostawiając trochę na dach auta. A na śmietanę pokrojone brzoskwinie. Lekko dosisnąć owoce. Z przodu położyć cienki paski biszkopta na nadkola. Przykryć 3 plackiem. Lekko docisnąć do całości. śmietanę która wyjdzie bokami zebrac nożem. Następnie uformowac dach - ja te szersze paski przekrajam na pół i też przekładam śmietaną. Wstawić całość do lodówki. Na co najmniej 2 godz. Fajnie wszystko przesiaknie. Po wyjęciu z lodówki nadac ostateczny kształt auta. Ścinam lekko dach i boki. Zaokrąglam kanty auta.

Obsmaroać całość masa tłuszczową. Ja ucieram masło  z cukrem pudrem i 1 łyżką masy krówkowej (tej gotowej z puszki) ale masa krókowa nie jest konieczna.

Nastepnie obłożyć masa cukrową i dopieścić szczegółami:)

To jest dosćc duży torcik około 3,5 kg


Smacznego

kawa piernikowa

Składniki

1szklanka mleka
1szklanka kawy (zaparzonej)
2lyzki kakao
2lyzeczki curku
1-2 lyzeczki przyprawy do piernika



Przygotowanie

wszystko razem wymieszac rozlac do filizanek:)

czwartek, 1 grudnia 2011

Placki ziemniaczane nadziewane serem

Składniki


1 kg ziemniaków,
4 łyżki mąki,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 jajka,
cebula,
40 dag ser,
czosnek granulowany,
tymianek suszony,
sól, pieprz, wegeta, 
sos czosnkowy Da Grasso( można go znaleźć w moich przepisach )




Przygotowanie

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekać i wymieszać z ziemniakami. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz, czosnek i tymianek do smaku( można użyć własnych ulubionych ziół ), wymieszać. Kłaść małe placki na rozgrzany olej, następnie kawałek sera żółtego i znowu placek. Smażyć z obu stron.Polać sosem czosnkowym.
Smacznego!