poniedziałek, 31 października 2011

don`t kiss me- sałatka z porów szał pał:)

Składniki

jeden duuuży por, albo dwa średnie
kiełbasa podwędzana dobrej jakości, o mocno intenstywnym smaku i zapachu (ja używam własnej roboty kiełbasy z dzika i sarny)
jajka 3
żółty ser
majonez
musztarda



Przygotowanie

por ( białą część) kroimy w drobne plasterki, kiełbaske przekrajamy wzdłuż i również kroimy na plasterki, takie jak lubisz, jajca w kostkę, ser ucieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy soli i pieprzu do smaku ale uważamy z przyprawami- kiełbaska jest słona sama w sbie, a por ma dość ostry smak.)dodajemy majonezu, od serca, pół słoika spokojnie,trochę musztardy do smaku (ja preferuję czeską) wszystko ma być zwarte i pokryte majonezem. odstawić na chwilunię, żeby smaki mogły się połączyć.



Ta sałatka to bomba kaloryczna, ale jest tak cudowna w smaku, że nie warto sobie odmawiać. Nie polecam jeść przed randką, czy innym spotkaniem, bo intensywność kiełbasy i pora daja o sobie znać:) uwielbiana przez wszystkich samców w okolicy:)

mozna ją jeść samą, z pieczywem, z łososiem, jako dodatek, w kazdej możliwej ilości i postaci:)

Skrzydełka w boczku wg M&Ł

Składniki


7 szt. skrzydełek z kurczaka
14 plasterkow boczku
olej
łyżeczka keczupu
przyprawy: przyprawa do kurczaka, popryka słodka i ostra, majeranek, czosnek granulowany, pieprz
4 duze ziemniaki
1 marchewka
1 cebula






Przygotowanie

skrzydełka kroimy na połowy na kaski, odrzucamy końcowki robimy zalewę: do szklanki wlewamy 3 łyzki oleju, dosypujemy po kolei wszystkie przyprawy i dodajemy łyżeczkę keczupu, mozna dodać 1 łyżkę ciepłej wody. Zalewamy tym skrzydełka i wstawiamy na jakiś czas do lodowki aby przeszły kazdy z kąsków zawijamy w plasterek boczku i spinamy wykałaczką Jeśli komyś nie chce się piec osobno ziemniakow, proponuje upiec je razem ze skrzydełkami. Ma dno blachy wsypujemy pokrojone, surowe ziemniaczki i pokrojona w talarki marchewkę oraz posiekaną cebulkę. Na to układamy skrzydełka. blachę (lub naczynie żaroodporne) przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC i pieczemy ok. 30 min po tym czasie odkrywamy blachę i pieczemy jeszcze ok 20 min.

Surówka z kapusty pekińskiej wg Marzen

Składniki


1/3 kapusty pekińskiej
2 pomidory
2 ogórki konserwowe
1-2 ząbki czosnku
3-4 łyżki majonezu
olej
sól
pieprz

 





Przygotowanie

 Posiekać kapustę. Pomidory, ogórka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na drobno. Wszystko wrzucić do miski, dodać majonez, olej i wymieszać. Przyprawic solą i pieprzem.

Smacznego.

zupka na wiele sposobow

Składniki

skrzydelka z kurczaka lub udka male ,marchew kalarepka brokuly lub kalafior pietruszka....



Przygotowanie

skrzydelka lub inne miesko obgotowac wylac wode zagotowac znowu do wywaru dodac starte na tarce warzywa marchew pietruszke kalarepke i rozyczki brokolow aby byla gesta wrzucic jednego dnia ryz grugiego makaron np ryzowy  innego makaron zwykly lub ziemniak zamiast brokolow dac kalafior aby dziecko odczuwalo inne smaki bo sie znudzi  mozna troche posolic jednak jezeli dziecko zje bez bo te zupki same w sobie sa bardzo aromatyczne to lepiej nie dawac wszystko zmiksowac na gladko smacznego maluchy

Małże duszone z warzywami

Składniki

Małże
1 seler
1 marchew
1 pietruszka
śmietana 22% lub 18%
vegeta
sól
pieprz



Przygotowanie

1. Seler, marchew, pietruszkę pokroić w drobną kostkę.
2. Małże i warzywa wrzucić do garnka, wlać śmietanę.
3. Poddusić na ostrym ogniu, doprawić.
4. Gdy muszle się pootwierają gorące podawać na stół.


SMACZNEGO

sos ala pomodoro

Składniki

3-4 duże czerwone (im bardziej czerwone tym lepiej) pomidory
1 puszka pomidorów w zalewie
2 łyżki stołowe dobrego koncentratu pomidorowego (bardzo gęsty i kwasowaty)
1 cebula średniej wielkości
czosnek - ilość zależy od gustu :)
czarne oliwki - ilość wg preferencji
peczek świeżej natki z pietruszki
pęczek świeżej bazylii
1-2 papryczki chili (małe) - jeśli ktoś nie lubi ostrego, mozna nie używać
sól, pieprz, czerwona papryka słodka



Przygotowanie

cebulę bardzo drobo posiekać i zeszklić na oliwie/oleju. lekko posolić. pod koniec smażenia dodać czosnek jeszcze chwilę posmażyć.
dodać pokrojone w kostkę pomidory obrane ze skóry, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, posolić do smaku.
masę pomidorową dusić na średnim ogniu mieszając aż do momentu, kiedy pomidory zaczną się rozpadać (ok 20min.) po upływie ok połowy czasu dodać paprykę czerwoną słodką (w ilości dowolnej - ma podkreślić smak) oraz pokrojoną papryczkę chili (uwaga ostre).
w międzyczasie pokroić na połówki czarne oliwki. po około 15 minutach duszenia pomidorów wrzucić oliwki do sosu.
dusić jeszcze jakieś 10 minut.
na koniec wrzucić pokrojony średniodrobno pęczek bazylii i pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia. mozna uzyć suszonych ziół, ale to już nie ten sam smak.
podawać z makaronem pene lub świderkami - lub innym, ważne, żeby sos miał szansę dobrze oblepić makaron:)
już na talerzu można posypać serem żółtym.

niedziela, 30 października 2011

Kapuśniak wg mamy Owocowej Sałateczki

Składniki

25 dag kapusty kiszonej np. w torebce
pół porcji rosołowej
20 dag wędzonego boczku
2-3 marchewki
3-4 kulki ziela angielskiego
1 listek laurowy
3-4 ziemniaki
sól, pieprz, warzywko
przyprawa maggi
2 czubate łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki margaryny
1 łyżka majeranku



Przygotowanie

Do garnka z zimną wodą włożyć pół porcji rosołowej. Gotować na małym ogniu. Po 15 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i zetrzeć marchewkę na tarce o grubszych oczkach. Pogotować z 10 mniut, a następnie wrzucić 25 dag kapusty kiszonej pokrojonej. Znów pogotać z 15 minut, dodać przyprawy wg. smaku, sól, pieprz, ziele angielskie, przyprawa warzywko, liść laurowy, maggi. Następnie robimy zasmażkę: na patelnię wrzucamy porkojony w kostkę boczek (może być podwędzany, gotowany) dodajemy 1 cebulą pokrojoną w kostkę, dodajemy do tego 1 łyżeczkę margaryny i następnie dodajemy ze 2 łyżki mąki, mieszamy do zarumienienia mąki i dodajemy to do zupy. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy i przyprawiamy na koniec majerankiem.

Łagodny kurczak z mlekiem kokosowym

Składniki

2 cebule, pokroić
   2 marchewki,zetrzeć na tarce na grubych oczkach
   6 filetów z kurczaka, pokroić
   2 zabki czosnku, zmiażdżyć
   po 1 łyżeczce przyprawy turmerie(KURKUMY), kminku    (można pokroić), i zioła prowansalckie
   trochę curry
   200ml mleka kokosowego
   250ml rosołu z kostki rosołowej



Przygotowanie

Poddusić cebulę ok.10min.,
dodać marchewkę i smażyć znowu 5min.,
 dodać kurczaka,dusić 5min,
 dodać czosnek i przyprawy i dusić ok.1min.
 Wlać mleko kokosowe i rosół i dusić 10min.


Doskonałe do ryżu! Polecam.

Smacznego!

piątek, 28 października 2011

dzień i noc

Składniki

CIASTO

50 dkg mąki
7   dkg masła
1   łyżeczka miodu
1 i 1/4  szklanki cukru
3 całe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

MASA

1 masło
3 żółtka
1 szklanka cukru
1/2 litra mleka
4 łyżki kaszy mannej
zapach waniliowy

POLEWA
20 dkg cukru
  9 dkg masła
  2 łyżki kakao
  3 łyżki mleka



Przygotowanie

Ciasto
Mąkę z proszkiem, masło, cukier i jajka zagnieść. Podzielić na 3 części.
Do jednej dodać miód i wyrobić, do pozostałych - kakao. Rozwałkować i piec w blaszce wyłożonej papierem ok.15-20 min.

Masa
Odlać trochę mleka i wymieszać z kaszą. Pozostałe mleko zagotować, dodać cukier i wymieszać. Następnie wlać kaszę manną i na wolnym ogniu, stale mieszając, zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po jednym żółtku dalej ucierać. Następnie dodawać stopniowo  ugotowaną kaszę manną stale ucierając. Na końcu dodać zapach waniliowy.

Polewa
Wszystkie składniki gotować na wolnym ogniu ok. 20 min często mieszając.

Na dno blaszki ułożyć placek kakaowy, posmarować kremem, ułozyć placek miodowy, przełożyć kremem i znów placek kakaowy i krem. Polać wystudzoną polewą i posypać np. wiórkami kokosowymi, kolorową posypką, wiórkami migdałowymi.
Ciasto odłożyć na 24 godz. (nie do lodówki).




Życzę smaczego!!!

czwartek, 27 października 2011

fasola szparagowa marynowana

Składniki

2 kg młodej fasolki szparagowej
korzeń chrzanu
zalewa;
6 szkl.wody
1 1/3 +3/4 szkl.octu estragonowego lub normalnego
4 1/2 łyżki cukru
1 szkl.soli
ziele angielskie pieprz w ziarkach liść laurowy jeśli mamy to gałązki ziół



Przygotowanie

fasolkę obgotować chwilkę 5 minut odcedzić i przelać zimną wodą poukładać w słoiki prosto
przekładając przyprawami plstry chrzanu. Ugotować zalewę gorącą zalać słoiki.Pasteryzować1 godzinę za dwa dni 40 minut

Piernik bez miodu

Składniki


Składniki:
1/2 margaryny,
1 jajko,
1/2 szkl. mleka,
3 łyżki dżemu,
1 szkl. cukru,
2,5 szkl. mąki,
1,5 łyżeczki sody,
2 łyżeczki cynamonu,
3 łyżeczki kakao,
bakalie (rodzynki, orzechy, kandyzowane skórki cytrusów)





Przygotowanie


Mąkę, cukier, sodę, kakao i cynamon wymieszać w naczyniu.

Dodać jajko, mleko rozrobione z dżemem i roztopioną,

schłodzoną margarynę. Wymieszać.

Na końcu dodać bakalie i jeszcze raz wymieszać.

Piec ok. 30-40 min.



Ciasto jest bardzo proste i smaczne.

Sałatka chrzanowo-ryżowa Danusi

Składniki

Ananas - puszka, w kostkę
Ryż typu parboiled - ok.100-150g ugotowanego (ewent. makaron w kształcie ryżu)
Jajka - 6-8, ugotowane, w kostkę
Kukurydza - 1- lub 1,5 puszki
Jabłka - 3-4, w kostkę
Cebula - 1-3 zależnie od wielkości, w drobną kostkę
Chrzan - 3-4 łyżeczki (lub więcej jeśli ktoś chce)
majonez
szczypiorek i/lub świeża czerwona papryka - do ustrojenia





Przygotowanie

Skłądniki skroić tak jak podano obok, połączyć, przyprawić.
Chrzanu dać tyle aby był dobrze wyczuwalny.
Wyłożyć do slaterek, ustroić.
Z podanej ilości składników wychodzi dość dużo sałatki, minimum dwie takie salaterki jak na zdjęciu.
Sałatka jest bardzo smaczna! Idealna na wielkanocny stół :)
Smacznego!

wtorek, 25 października 2011

Mulat - oszczędny

Składniki

3szkl mąki pszennej, 1op proszku do pieczenia, 1i1/2szkl cukru, 4 żółtka, 4 duże łyżki margaryny, 1szkl mleczka, 3łyżki rozpuszczalnej kawy, mielony cynamon, sól, cukier puder do posypania.



Przygotowanie

Mąke wymieszac z pdp i solą(szczypta), kawke rozpuscic w ciepłym mleku.Zółtka utrzec z margaryna i cukrem, cały czas ucierajac dodawac po łyżce kawuśkę z mlekiem i dopiero na samym końcu po łyżce make z domieszka. Wylac ciach do formy wczesniej natluszczonej i wstawic do piecyka na 45-50min.piekarnik powinien byc nagrzany do 180st.C.mozna dodac tez do ciasta grubo pokrojone bakalie oczywiscie jak ktos lubi?!
Po upieczeniu i ostygnieciu posypac pudrem przez sitko
                                                

Ministrucle z wiśniami

Składniki

Ciasto:
125 g mąki, sól, 
1 łyżka oleju,
1 żółtko,
20 g roztopionego masła
Nadzienie:
50 g migdatów w płatkach,
70 g masła,
400 g wydrylowanych wiśni,
75 g cukru,
20 g cherry cordial,
szczypta cynamonu,
3 łyżki tartej bułki
poza tym:
papier do pieczenia,
60 g cukru wymieszanego z cynamonem



Przygotowanie

Ciasto:
Z mąki z dodatkiem soli, oleju, żółtka i 75 ml letniej wody zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, posmarować roztopionym masłem i odstawić w ciepłe
miejsce na 30 minut.
Nadzienie
Migdały w płatkach podsmażyć na 1 łyżce masła, dodać do wiśni razem z cukrem, cherry cordial i cynamonem. Całość delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą porcję ułożyć na lnianej serwetce i rozwałkować na cienki placek. 20 g masła roztopić. Każdy placek ciasta posmarować masłem, posypać tartą bułką i rozłożyć porcję nadzienia. Placki zwinąć, brzegi zlepić. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Strucle przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 20 g masła roztopić i posmarować każdą struclę. Ciasto piec 15-20 minut, jeszcze ciepłe posmarować pozostałą porcją roztopionego masła. Strucle posypać cukrem wymieszanym z cynamo-
nem i natychmiast podawać.

niedziela, 23 października 2011

Piers kurczaka BBQ

Składniki

2 piersi kurczaka (podwojne)
   sol
   pieprz
   maka krupczatka
   paprka ostra (proszek lub platki)
   vegeta
4 -6 lyzek sosu BBQ miodowego lub oryginalnego  + 2      lyzeczki miodu (namiastka takiego sosu jest heinz ketchup wymieszany z papryka ostra, miodem i przyprawami do grilla) 
   ketchup
   olej do smazenia



Przygotowanie

*Piersi kurczaka rozdzielic, aby uzyskac dwa kotlety. Jezeli sa one bardzo duze, rozkroic je na na dwa ciensze.
*Posypac przyprawami- sol, pieprz, vegeta i papryka ostra
*Obtoczyc w mace krupczatce-niezbyt duzo
*przygotowac sos: wymieszac sos BBQ z ketchupem  w   proporcji 3:2 i z miodem
*smazyc na rozgrzanym oleju krotko, aby sciac bialko na wierzchu, nastepnie posmarowac pedzelkiem obie strony miesa i je obsmazyc. Mozna w koncowej fazie przykryc przykrywka, cala sztuka polega na tym, zeby miesa nie smazyc zbyt dlugo, a bedzie delikatne i soczyste.

Ciasteczka kokosowe z dżemem

Składniki


    

1/2 szklanki miękkiego masła
ok. 3/4 - 1 szklanka cukru
1 jajko
1/4 szklanki zimnej wody
1,5 szklanki mąki
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka soli
kilka kropli aromatu waniliowego
dżem - smak dowolny



Przygotowanie

Zmiksować masło z cukrem. Dodać jajo, wodę i aromat.
Do drugiej miski przesiać mąkę, sodę i sól.
Dodać wiórki. Wymieszać.
Dodać do masy maślanej. Wymieszać.
Ciasto nakładac łyżką na blachę (lub robić małe kulki).
Każde ciastko lekko spłaszczyć i zrobić w nim wgłębienie.
Wgłębienie wypełnić dżemem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10-13 minut.

     

Wychodzi ok. 35 sztuk.

mufliny ziemniaczano serowe

Składniki

30dkg mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 45dkg tartych ziemniaków 5dkg tartego ementalera 2 posiekane plasterki słoniny 1 jajo 1 łyżka oliwy 250ml mleka



Przygotowanie

Mąkę z proszkiem przesiać. Włożyć do niej ziemniaki, ser i słoninę. Zrobić dołek i wlać: jajo, oliwę i wymieszać z mlekiem. Nakładać do foremek babeczkowych. Piec 10 min w 180 stopniach.

Karp z pieczarkami

Składniki

1   karp
30 dag pieczarek
1   śmietana 30 %
mąka
bułka tarta
jajka
olej
sól
pieprz
przyprawa do ryb
cytryna
papryka słodka



Przygotowanie

Karpia sprawić i po umyciu wyfiletować. Filety posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb i obtoczyć w mące, rozbitym jajku i bułce tartej. Następnie usmażyć na gorącym oleju. Rybę przełożyć na talerz. Pieczarki obrać, umyć, pokroic w plasterki i usmażyć na tym samym tłuszczu a następnie wyjąć. Patelnię umyć - włożyć karpia i pieczarki. Polać śmietaną zmieszaną z wodą. Całość oprószyć solą, pieprzem, papryką i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
Uwaga: jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki.
Smacznego

sobota, 22 października 2011

Sałatka z tuńczyka w sosie własnym

Składniki

- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 woreczek ryżu (najlepiej parboiled)
- 5-6 ogórków konserwowych
- por (w większej mierze część biała)
- majonez
- sól
- pieprz



Przygotowanie

Ryż ugotować i wyztudzić. Tuńczyka odsączyć i połączyć z ryżem. Kukurydzę i fasolę również odsączyć, ogórki pokroić w drobną kostkę, por w cienkie paseczki i wszystko to dodać do ryżu z tuńczykiem. Przyprawić do smaku i połączyć z majonezem.
Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach leżenia w lodówce, gdy wszystkie składniki "przeżrą się".
Życzę smacznego!

Babka mięsno - kapuściana

Składniki

1 średnia główka kapusty 

Farsz
mięsny:
70 dag mięsa mielonego, wieprzowego lub drobiowego
3 jajka
1 cebula
sól
pieprz ziołowy lub prawdziwy
4 czubate łyżki bułki tartej

Farsz ryżowy:
1 torebka ryżu 125 g
kilka obgotowanych liści kapusty
3 średnie pomidory
2 jajka
4 łyżki kaszy manny
1 cebula
1 marchewka
łyżka oleju
sól + pieprz ziołowy lub prawdziwy
1 łyżeczka vegety
masło do posmarowania,formy
bułka tarta do posypania



Przygotowanie

Wyciąć z kapusty głąb. Kapustę włożyć do garnka, obgotować (liście mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać). Mięso doprawić jak na kotlety mielone, dodać jajka, przyprawy i bułkę tartą. Dokładnie wyrobić masę.
Ryż ugotować, dodać jajka, kaszę mannę. Cebulę podsmażyć razem z cienko pokrojoną marchewką, dodać do ryżu razem z ugotowanymi i pokrojonymi w kosteczkę liśćmi kapusty (ja dałam 3 liście). Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Doprawić łyżeczką vegety i pieprzem.
Formę na babkę wysmarować masłem roślinnym, wysypać bułką tartą, wyłożyć ugotowanymi liśćmi kapusty i na to nałożyć farsz mięsny, a następnie farsz z ryżem. Wystającymi liśćmi nakryć farsz. Wierzch posmarować leciutko masłem roślinnym i piec w 180-200ºC około 70 min.
Z tej porcji wychodzą 2 babki.

Uwaga:
Można obydwa farsze zmieszać razem, ale mnie właśnie smakuje taka wersja jak w przepisie.

Kotleciki z soczewicy 2

Składniki


- 1 szklanka mąki
- cebula
- olej
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- 1,5 szklaki soczewicy






Przygotowanie

Soczewicę ugotować do miękkości, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, na złoty kolor. Nasępnie mieszamy oba składniki ze sobą i dodajemy majeranej, mąkę,pieprz, jeśli jest mało słona to i sól. Całość mielimy przez maszynkę. Do osobnego naczynia wsypujemy bułke tartą, następnie formujemy z wczesniej zmielonej soczewicy niewielkie koleciki, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju, i malym ogniu :)

Biszkopt z masą bananową

Składniki

Biszkopt z 6 jajek

6 jajek
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
2 łyżki kako

 
Masa

2 kostki margaryny
4 łyżki cukru
1 litr mleka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 dużych bananów
4 jabłka


Dodatkowo :

2 galaretki
banany na wierzch ciasta
sok cytrynowy (cytrynka)




Przygotowanie

Wykonanie biszkoptu.

 Zółtka utrzeć z cukrem do białości. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i dodawać po jednej łyżce do masy jajecznej. Wymieszać dodać łyżkę octu i kakao. Ubić na sztywno białka i bardzo wolno wymieszać.
Piec ok 30 min w 180 c


Wykonanie masy.

Gotujemy budyń z litra mleka odlać pół garnuszka wsypać mąki i cukier wymieszać.
Wlać na gotujące się mleko. Gdy budyń ostygnie dodać utartą margarynę.
Do całej masy dodać zmiksowane banany oraz jabłka starte na grubych oczkach.


Na biszkopcie (ja ponczowałam) wyłożyć masę poukładać pocięte w plasterki banany każdy zamoczony w soku cytrynowymżeby nie zczarniały (można wlać do miseczki sok i zamoczyć wszystkie pocięte krążki banana), a na koniec zalać to tężejącą galaretką.






piątek, 21 października 2011

Kurczak faszerowany pesso

Składniki

cały kurczak
8 duzych pieczarek
paczka orzechów laskowych
lyżka masła
20 dkg mięsa mielonego drobiowego
szklanka kaszy makaronowej pesso
duża cebula
5 zabków czosnku
przyprawa do kurczaka
10 plasterków boczku
5 łyżek oliwy
zioła prowansalskie
przyprawa smakomyk

ponadto nici kuchenne
rękaw do pieczenia
(pesso)



Przygotowanie

Kurczaka płuczemy, dokładnie wyciągamy pozostałości po wnętrznościach. Odciągamy skórę z szyi na bok i wycinamy szyję. Nacieramy kurczaka przyprawą smakomyk i roztartym czosnkiem. Odkładamy.

Cebulkę kroimy w kostkę pieczarki w słupki, na oliwie podpiekamy jedno i drugie dodając ząbek roztartego czosnku i zioła prowansalskie.

Szklankę pesso zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na 15 minut. Mięso mielone doprawiamy przyprawądo kurczaka i dodajemy do pieczarek. Po podsmażeniu całości mieszamy znapęczniałym pesso.

Na patelence rozgrzewamy masło i dodajemy posiekane na ćwiartki orzechy laskowe. Lekko prażymy i dodajemy do farszu.

Farsz wkładamy w miejsce po szyi i szaszywamy nićmi kuchennymi, resztę wkładamy kurczakowi do brzuszka i zaszywamy. Nogi oplatamy nicią, Kurczaczka obficie posypujem obficie przyprawą do kurczaka, kroimy w plasterki pozostały czosnek, układamy na kurczaczku, przykładamy plastrami boczku. Pakujemy kurczaczka do rękawa do pieczenia i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Pieczemy godzinę w rekawie w temperaturze 180 C, po godzinie rozcinamy rekaw (trzeba uwazać bo buchnie para) i pieczemy jeszcze 45 minut.



Smacznego

moje bezy czekoladowe

Składniki

SKŁADNIKI :

- 4 białka
- 20 dag cukru pudru
- 7,5 dag mąki
- 12,5 dag startej czekolady
- 2 dag cukru waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu



Przygotowanie

PRZYGOTOWANIE :

   Ubić białka na pianę , stopniowo dodając cukier puder . Do sztywnej piany wsypać czekoladę , cukier waniliowy i cynamon , delikatnie wymieszać .
Blachę do pieczenia bezów wysmarować tłuszczem i posypać mąką .
Łyżeczką układać małe porcje ciasta .
Piec około 18 minut w temperaturze 160 stopni .


SMACZNEGO !

czwartek, 20 października 2011

śmietanowiec

Składniki

Na ciasto:


6 jajek
6 dużych łyżek mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
szczypta soli

Na masę:


2 duże śmietany
1 szklanka cukru
4 łyżki żelatyny (rozpuszczone w gorącej wodzie)
2 galaretki (czerwona i żółta)

Polewa


2 łyżki mleka
2 łyżki masła
3 łyżki kakao
0,5 szklanki cukru





Przygotowanie

CIASTO jajka rozdzielić z dwóch białek, cukru oraz szczypty soli ubić pianę na sztywno do żółtek dodać 2 łyżki wody do ubitej piany dodać 6 łyżek mąki, proszek do pieczenia i roztrzepane żółtka całość delikatnie wymieszać łyżką tak wyrobione ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą piec w temp.180 stopni 15-20 minut po ostygnięciu ciasto przekroić MASA śmietanę z cukrem ubić mikserem dodać żelatynę i jeszcze chwilę ubijać pozostawić do stężenia na pierwszą połowę ciasta wyłożyć pół śmietany na śmietanie ułożyć galaretki (stężnięte i pokrojone w małą kostkę) na galaretki wylewamy pozostałą śmietanę całość przykryć drugą połową ciasta i lekko przycisnąć żeby wszystko się skleiło Ciasto można po wierzchu polać polewą. Oto moja propozycja przyrządzenia takiej polewy: mleko z masłem rozpuścić w rondelku dodać cukier i kakao całość gotować aż się rozpuści i będzie miało leistą konsystencję

Czasem przyżądzam to ciasto z gęstymi śmietankami kremówkami zamiast zwykłych kwaśnych śmietan. Wtedy nie trzeba już dodawać żelatyny,bądż dodać jej znacznie mniej,bo śmietanki kremówki po zmiksowaniu same sztywnieją,należy wtedy też dodać mniej cukru.

rolada ze szpinakiem i łososiem

Składniki

-70 dag sera żółtego w kawałku
-1 średni majonez-660ml
-2 jajka


- 1 op. mrożnego szpinaku
-10 dag wędzonego łososia w plastrach(może być inna ryba wędzona)
-3 ząbki czosnku
-1 kremowy serek śmietankowy(do kanapek)-135gram



Przygotowanie

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy majonez, dwa surowe jajka i dokładnie mieszamy. Wykładamy na wyłożoną papierem blachę(ja używam tej z piekarnika).
Piec 20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyjąć,zwinąć w roladę, lekko ostudzić.

Szpinak rozmrozić na patelni,dodać czosnek,sól i pieprz do smaku. Przesmażyć i zredukować sok i wodę ze szpinaku

Wystudzoną roladę rozwinąć. Wysmarować całość kremowym serkiem śmietankowym.
Na warstwę serka  wyłożyć wystudzony szpinak. Potem rozłożyć  plasterki łososia.
Roladę ciasno zwinąć i dobrze schłodzić w lodówce przez jakieś 2-3 godziny. Pokroić w plastry i ułożyć na półmisku.
Podawać z sosem czosnkowym

środa, 19 października 2011

Conchiglie faszerowane - czyli spaghetti inaczej

Składniki

paczka makaronu conchiglie (duże muszle)
1 kg mięsa mielonego
2 cebule
2 łyżki bułki tartej
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżeczki chili
2 łyżeczki pieprzu
starty ser żółty
ulubiony sos do spaghetti




Przygotowanie

-makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu -mięso smażymymy na 1 łyżce oleju i odkładamy do miski. -cebulę szklimy na 1 łyżce oleju i dodajemy do mięsa. -kiedy mieso wystygnie dodajemy do niego bułkę tartą, jajka i przyprawy i mieszamy. -przy pomocy łyżeczki faszerujemy makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym polanym odrobina oleju. -posypujemy serem żółtym i zapiekamy aż ser się roztopi. -podajemy z sosem SMACZNEGO!!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk :) W oryginalnym przepisie podaje się z pesto które robimy z orzeszków piniowych i bazylii.

Smaczne brokuły

Składniki

1,5 kg brokułów (same różyczki)


sól,


pieprz







Przygotowanie

Brokuły umyj, osącz i gotuj ok. 5 minut w posolonym wrzątku.
 Następnie osącz i oprósz solą i pieprzem.



wtorek, 18 października 2011

syta sałatka zamiast obiadu

Składniki

1 duże opakowanie sera mocarella (lub 2 małe)
10 dkg wędzonej wędliny (polędwicy lub boczku)
2 pomidory
ogórek zielony
sałata
cebula czerwona
szczypiorek (pęczek)
oliwa z oliwek
ocet winny
ocet balsamiczny
sól pieprz
chilli, papryka słodka (sproszkowane)
1 jajko
tarta bułka



Przygotowanie

sałatę myjemy, suszymy i rwiemy palcami
cebulę, obrane pomidory i ogórki tniemy na półplasterki, drobno kroimy szczypiorek
na patelni przesmażamy wędlinę (jeżeli jest to polędwica to dajemy kroplę oliwy z oliwek) odkładamy do ostygnięcia.
wszysko Wrzucamy do miski dodajemy po 2 łyżki octów, 4 łyżki oliwy z oliwek trochę solimy i pieprzymy do smaku

ser odsączamy i kroimy na ok centymetrowe plastry
w miseczce rozrabiamy jajko z łyżeczką papryki i szczyptą chilli.
ser obtaczamy w jajku i bułce i smażymy z obu stron.

układamy na sałatce i wcinamy!!

Naprawde polecam spróbować.
Czekam na komentarze.

poniedziałek, 17 października 2011

Surówka z młodej kapusty mojej Mamy-pachnąca latem

Składniki


mała główka młodej kapusty - lub połowa większej
pęczek szczypiorku
ogórek wężowy
pęczek koperku
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka rzodkiewek
olej Kujawski
ocet winny
cytryna
sól
pieprz
opcjonalnie ulubione zioła





Przygotowanie

Kapustę szatkujemy lub drobno kroimy. Wrzucamy do dużej miski i przyprawiamy łyżką co najmniej cukru, solą, cytryną i odrobiną octu i oleju. Odstawiamy na pół godzinki aby zmiękła. Dalej dodajemy uprzednio dokładnie umyty i pokrojony w cieniutkie platerki ogórek wraz ze skórką, pokrojona rzodkiewkę oraz posiekany koper, pietruszkę i szczypiorek. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku sola, pieprzem , cukrem, cytryną w ilości jaką lubimy. Dodajemy olej. Mieszamy.  Ma to mieć zdecydowany smak. Nie może być mdłe.

 

Szybka, pachnąca i zdrowa surówka do obiadu.

 

 

kotleciki drobiowe sisi

Składniki

1 filet z kurczaka


3 jajka


3- 4 łyżki mąki


1/4 szkl. mleka


15 dag tartego sera


1/2 czerwonej papryki


sól, pieprz, natka pietruszki





Przygotowanie

Mięso pokroić w drobniutką kostkę, wlać mleko, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem. dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, dodać mąkę oraz posiekaną natkę. Masa musi mieć konsystencję gęściejszą nieco jak na naleśniki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podawć z surówką oraz z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

 

niedziela, 16 października 2011

Surówka marchwiowo - porowa

Składniki

1 duży por (jasna część)
3 średnie marchewki
2 duże jabłka
sól, pieprz
ok. 3-4 łyżki majonezu



Przygotowanie

Pora umyć, przekroić wzdłuż na dwie części i cieniutko pokroić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa doprawić solą i pieprzem.
Dodać majonez i wymieszać dokładnie. Odstawić na około godzinę, żeby składniki dobrze się "przegryzły"..



                  
Surówka pojawiła się u nas w domu razem z moją bratową. Od tego czasu jest jedną z naszych ulubionych.

          



truskawkowe cudeńko patusi

Składniki

przepis na blaszke 20/30cm
BISZKOPT KAKAOWO -MAKOWY
3/4 szklanki mąki4 jajka3/4 szklanki cukru niepełna łyzeczka proszku do pieczenia1.5 łyzki kakao4-5 łyżek suchego makuSKŁADNIKI MASY600ml smietany kremówkicukier waniliowy2 łyzki żelatyny w proszkukilka łyżek wody(4-5)groszki czekoladoweDODATKOWO500 gram truskawek 2 galaretki truskawkowe



Przygotowanie



Białka oddzielić od żóltek.Białka ubić na sztywno ,dodac żółtka i cukier nadal ubijać .następnie dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszac łyżką drewniana .Ciasto podzielic na dwie części do jednej dodac kakao a do drugiej suchy mak.do  blaszki wysmarowanej tłuszczem i wyłozonej papierem do pieczenia wycisac pasy raz z ciasta kakaowego raz z makowego na przemian.Biszkopt piec od 15-25 minut w zależności od tego w czym pieczemy.Ja piekę ciasta w elektrycznym piecyku i super wychodzą biszkopt z 4 jajek piekę 15 minut.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym następnie dodac żelatynę (wcześniej namoczyć ja w kilku łyżkach zimnej wody( 4-5)po czym podgrzac na małym ogniu i ostudzic lekko) i ubijac .do masy smietankowej dodać groszki czekoladowei wymieszac łyzka.Upieczony biszkopt przekroic na dwie części .Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyc połowę masy śmietankowej na nią porozkładac truskawki pokrojone w ćwiartki na truskawki wylać tężejącą galaretke truskawkową wcześniej przyrządzoną(można dac mniej wody niż w przepisie ja daję 450 ml)na galaretke wyłożyc druga część masy smietankowej i przykryc drugim blatem biszkoptowym .Ciasto polac polewą .posypac wiórkami kokosowymi bądz jak ktos woli zostawic troszke masy śmietankowej bez groszków czekoladowych i udekorowac śmietana za pomocą worka cukierniczego ,mozna także udekorowac listkami czekoladowymi tak jak ja widac na zdjęciu..Jezeli ktos nie przepada za truskawkami można je zastapić brzoskwiniami z puszki i zamiast galaretki truskawkowej urzyć brzoskwiniową .Życzę udanego wypieku i smacznego

Kurczak ze śliwkami

Składniki

1 średni kurczak
30 dkg suszonych śliwek
15 dkg cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Śliwki umyć i namoczyć w ciepłej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Zagrzać oliwę i obsmażyć na niej podzielonego kurczaka. Posolić, popieprzyć i posypać sproszkowaną papryką. Obłożyć plasterkami cebuli. Podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić pod przykryciem ok 25 min. Dodać śliwki i dalej dusić, aż do miękkości mięsa.

Wieprzowina po transylwańsku

Składniki

1,5kg wieprzowiny od szynki
1kg kwaszonej kapusty
30dag cebuli
1/2l śmietany
1 ząbek czosnku
1 łyżeczke kminku
1 łyżeczkę ostrej papryki i soli
smalec



Przygotowanie

Mięso dzielimy na 12 kotletów, rozbijamy, solimy i smażymy na smalcu.Cebulę kroimy w krążki, przesmażamy, kładziemy na niej kotlety, podlewamy wodą, posypujemy solą, papryką, kminkiem i dodajemy dobrze odciśnięta kwaszoną kapustę.Dusimy na małym ogniu, a gdy kapusta będzie już miękka, potrawę zaprawiamy dobrą, gęstą śmietaną.

sobota, 15 października 2011

Bułeczki serowo-cebulowe

Składniki

0,5kg mąki pszennej (1/4 mozna zastapić żytnią,ciekawszy smak)
2,5  dag drożdży
1 jajko
ok. 1,5 łyżeczki soli
200 ml letniej wody lub mleka
3 nie duze cebule
garsc startego na grubych oczkach sera ok 10 dag




Przygotowanie

Z drożdży przygotować rozczyn dodając letnią wodę i odrobinę cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 10- 20 min. Mąkę przesiać przez sito. Dodać jajko, wodę rozczyn drożdżowy, sól, podsmazona pokrojona w kostke cebulke i żółty ser. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość  uformowac ok 12 bułeczek i przełożyć na blaszkę Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 30 min.aż sie zarumienia na koncu posypac odrobiną żołtego sera.mozna jesc na cieplo lub jak wystygną jako kanapki z serem lub wędliną. Smacznego :)

Haitański poncz z owocami

Składniki

3 banany,
świeży ananas (w ostateczności może być z puszki),
sok z 3 pomarańcz,
sok z 3 cytryn,
1/2 szklanki soku ananasowego z puszki,
biały rum np.: jamajski albo kubański,
1/3 butelki półwytrawnego albo wytrawnego białego wina,
szczypta cynamonu,
szczypta gałki muszkatołowej,
kostki lodu





Przygotowanie

Do szklanego naczynia wlewamy 0,5 l białego rumu i 1/3 butelki półwytrawnego albo wytrawnego białego wina. Dodajemy sok z 3 pomarańcz i 3 cytryn, 1/2 szklanki soku ananasowego z puszki. Do tego aromatycznego nektaru - po starannym wymieszaniu - wkładamy 3 banany pokrojone w kosteczkę oraz pokrojonego w kosteczkę całego ananasa ( w ostateczności może być z puszki). Owoce przed wrzuceniem do napoju aromatyzujemy jeszcze wonnym cynamonem i gałką muszkatołową. Poncz trzymamy w chłodzie i podajemy najwcześniej po paru godzinach, obowiązkowo z lodem.

piątek, 14 października 2011

Makaron z sosem pomidorowym i lososiem

Składniki


Porcja dla 2 osob

250g makaronu kokardki
200g wedzonego lososia
1 maly kartonik sosu pomidorowego (500g) + pol szkl. wody
1 malutka cebula
100ml slodkiej smietany
sol, pieprz
kilka lyzek oliwy






Przygotowanie


W nieduzym garnku podsmazamy na oliwie pokrojona w kosteczke cebule, wlewamy sos pomidorowy i pol szklanki wody. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Gotujemy na malutkim gazie okolo 30 minut.
Kiedy sos jest juz gotowy dodajemy pokrojonego w kostke lososia, smietane, posiekana natke z pietruszki i wszystko mieszamy drewniana lyzka. Zostawiamy na gazie jeszcze 5 minut.
Ugotowany makaron al dente polewamy sosem i ozdabiamy natka z pietruszki.

czwartek, 13 października 2011

carbonara

Składniki

Proporcje dla 2 osob : 


200 gr makaronu najlepiej spaghetti 
100 g boczku
4 jajka
100 ml smietany
oliwa z oliwek (do podsmazenia boczku)
sol
pieprz       





Przygotowanie

Boczek pokrojic w kostke i podsmazyc na oliwie.W miedzy czasie nastawic posolona wode.Jajka rozbeltac i dodac smietane wymieszac na gladka mase dodac sol do smaku i pieprz.Makaron ugotowac al dente.Do odcedzonego spaghetti dodac boczek wraz z tluszczem ( powstalym pod czas smazenia) i rozbeltane jajka ze smietana.Dokladnie wymieszac (uwazajac by jajka zbytnio sie nie sciely) tak aby wszystkie skladniki dobrze sie polaczyly.
                  

                        SMACZNEGO!

środa, 12 października 2011

ciasto bananowe 2

Składniki

* 5 dkg czekolady
* 7,5 dkg orzechów laskowych
* 25 dkg masła
* 20 dkg cukru
* 1 cukier waniliowy
* 4 jajka
* 2 banay
* 1 proszek do pieczenia
* 30 dkg maki pszennej
* 1 łyżeczka sody
* 2 łyzki gorzkiego kakao
* 1 łyżeczka cynamonu
* 100 ml rumu



Przygotowanie

Czekoladę zmielić i orzechy również - włożyć do osobnych miseczek. Ubić masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Pod koniec ubijania dodać banany i zmiażdżyć je całkowicie. Do gotowej masy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i piec ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni.

Snikers - Łatwy ale przepyszny

Składniki

Składniki na ciasto ·        500 g mąki ·        200 g cukru ·        1 margaryna (250 g) ·        2 łyżki miodu ·        2 jajka ·        1 łyżeczka sody     Polewa orzechowa (ja wkładałam wszystkiego podwójnie) ·        400 g orzechów włoskich ·        ½ szklanki cukru ·        3 łyżeczki miodu ·        3 łyżki margaryny     Masa do przełożenia ·        ½ litra mleka ·        ½ szklanki cukru ·        2 cukry waniliowe ·        4 łyżki mąki pszennej ·        4 łyżki mąki ziemniaczanej ·        ½ kostki margaryny (125 g)



Przygotowanie

Sposób przyrządzania Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części – każdą część ciasta rozwałkować i przełożyć na dwie blachy i upiec. Piec około 40 minut.   Przygotować masę. Połowę mleka zagotować z cukrem. Pozostałą część połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka, mieszać aż zgęstnieje. Do margaryny (1/2 kostki) dodawać po łyżeczce ostudzonego budyniu i ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.   Gotową masę wyłożyć na placek następnie przykryć drugim plackiem na wierzchu polać polewą orzechową, sporządzoną w następujący sposób: Orzechy i pozostałe składniki polewy gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje na koniec dodać 1 łyżkę zimnej wody. Smacznego!

Skrzydełka miodowe prosto z piekła

Składniki

3kg skrzydełek
ok. 1/2 szklanki cukru
ok. 1/2 szklanki lejącego się miodu
ok. 1/3 małej butelki sosu sojowego (ciemnego)
ok. 1 łyżka mielonego imbiru
sól
pieprz (solidnie!!)
słodka papryka (tak z 1/3 opakowania)
papryka chilli - w ilości jaką kto sobie życzy (ja zwykle wrzucam całe opakowanie)
                                            






Przygotowanie



Skrzydełka dobrze umyć (zwracając uwagę na małe piórka, które należy wyrwać). Następnie każde skrzydełko złamać i rozciąć na pół.
Do naczynia, w którym znajdują się skrzydełka wlać miód, cukier, sos sojowy
i dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać rękami.

Nie podaję ilości poszczególnych przypraw ponieważ zostawiam to każdemu, kto je będzie robił. Ja zwykle robię morderczo pikantne, ale rownież na tyle słodkie by najpierw sprawiły wrażenie przyjemnej słodyczy by za chwilę - cytując mojego kolegę: "wypalić zarazki do trzeciego pokolenia!"
Po zrobieniu zaprawy zwykle biorę łyżeczkę i ją próbuje - dzięki temu mogę sterować smakiem sama bez przepisu.
Zwykle staram się również by zalewa zakryła prawie całe skrzydełka w naczyniu.

RADA - jeśli sprobujesz i wyjdzie ci za słodkie to odlej TROCHĘ zaprawy i potem dodaj więcej sosu sojowego (można też trochę oliwy). Jeśli będzie za mało słodkie to oczywiście dodaj albo miodu, albo cukru - lepiej miodu - jest łagodniejszy.

Skrzydełka w zaprawie należy wsadzić do lodówki i zostawić tam na całą noc.
Ogólnie najlepiej by sobie poleżały ok 9-10h, ale mogą i też dłużej.
Po czym wsadzić do piekarnika i piec tak długo aż będą dobre. Tzn. w trakcie pieczenia co jakiś czas trzeba je poprzewracać, żeby każde miało możliwość się "zazłocić", i uważać żeby się nie popaliły. ok. 180st.

Genialna zagrycha na alkoholizowane imprezy!!!


Smacznego!!!

wtorek, 11 października 2011

Sałatka z paluszkami krabowymi i selerem naciowym

Składniki

1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych
1 seler naciowy
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
sos tysiąc wysp
majonez



Przygotowanie

paluszki kraba, ananasa i seler naciowy pokroić w cząstki, kukurydzę odsączyć, wszystko razem wymieszać. Majonez połączyć z sosem "tysiąc wysp" - dodać do sałatki, można przyprawic wg uznania (ja dodaję troszkę soli). Wszystko razem wymieszać.










Przepis ten otrzymałam od swojej ciotki. Sałatka jest pyszna i efektownie wygląda, naprawdę polecam.

Kurczak po sychuańsku

Składniki

500 g filetów z kurczaka,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka octu z białego wina,
250 ml przegotowanej wody,
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub innego,
2 pory,
1 czerwona papryka,
1 cukinia,
1 marchewka,
szczypta soli,

Marynata:
1 łyżka sosu sojowego,
pół łyżeczki suszonego chilli.





Przygotowanie

Mieszamy razem składniki marynaty w misce, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W drugiej miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą, sos sojowy i ocet z białego wina razem z przegotowaną wodą i odstawiamy na bok.

Podgrzewamy 1 łyżkę oleju w woku i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka razem z marynata. Smażymy okolo 5-10 minut, aż kurczak zrobi się zloty, wyjmujemy i odkładamy na talerz. Wlewamy drugą łyżkę oleju, dodajemy pokrojone cieniutko pory i czerwoną paprykę, smażymy mieszając okolo 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone w zapałki cukinie i marchewkę, smażymy następne 5 minut.

Do warzyw dodajemy podsmażonego kurczaka oraz wcześniej przygotowaną mieszankę wody, maki, sosu i octu i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą do smaku i doprowadzamy do wrzenia.

Podajemy z białym ryżem.

chlebek ziarnistyJadzi

Składniki

6 dkg drożdży
1 łyżka mąki                      ROZCZYN
1/2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka cukru



1kg. mąki 650
2 łyżeczki soli
3 szklanki wodył
2 szklanki otrąb
1/2 szklanki siemienia lnianego
garść słonecznika
gaść pestek z dyni



Przygotowanie

W misce zrobić rozczyn łącząc składniki zostawić do wyrośnięcia.Następnie dać mąkę oraz resztę składników i wyrobić ciasto.przykryć sciereczką zostawić w ciepłym miejscu żeby rosło.Jak wyrośnie ciasto przerobić jeszcze raz i ponownie zostawić do wyrośnięcia.W między czsie przygotować 2 keksówki posmarować lekko olejem.Jak ciasto urośnie podzielić na pół i dać do keksówek.i piec ok.1 godz.w temperaturze180-200 stopni.

niedziela, 9 października 2011

Poduszkowiec

Składniki

Ciasto:

250 g margaryny
200 g cukier
4 jajka
340 g maki
3 pelne lyzeczki proszku do pieczenia

300 g mrozonych lub swiezych owocow lesnych
1 tabliczka czekolady

polewa czekoladowa



                           



Przygotowanie

1. Owoce odmrozic w temperaturze pokojowej. Czekolade polamac na kostki i rozpuscic ja w kapieli wodnej i ostudzic.

2. Margaryne utrzec, dodawac do niej powoli cukier. Ucierac tak dlugo, az masa bedzie gladka. Nastepnie dawac po kolei jajka, rozpuszczona czekolade a na koncu make i proszek do pieczenia.

3. 2/3 ciasta wylac na natluszczona blaszke ( ja uzywam 30/40). Przy pomocy lyzki robic w ciescie glebokie linie (az do dna blaszki) w odstepach 5 cm-owych, az powstanie kratownica.

4. Owoce zmiksowac i wymieszac je z reszta ciasta. Przy pomocy "szprycowki" (ja tak nazywam ten przedmiot, sluzy on do wyciskania kremow itp.) z koncowka szeroka na ok. 1 cm wypelniac linie mieszanka ciasta i owocow.

5. Ciasto wstawic do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec ok. 30 minut.

6. Na ostudzonym ciescie porobic szlaczki z polewy.

sernik wieloowocowy

Składniki

o,5 kg roznych owocow
2 opakow. serka naturalnego po 500 g
2 rozne galaretki
4 lyzki cukru pudru
paczka biszkoptow



Przygotowanie

przygotowac i zmiksowac osobno owoce jasne i ciemne
czesc odlozyc do dekoracji
owoce osobno wymieszac z opakowaniem serka
i 2 lyzkami cukru pudru
galaretki rozpuscic osobno w pol szkl goracej wody
dodac do mas serowych jasna do jasnej masy a ciemna do ciemnej
dno tortownicy wylozyc biszkoptami
wylac mase jasna schlodzic w lodowce
nastepnie wylozyc mase ciemna
wierzch udekorowac reszta owocow

sobota, 8 października 2011

krajanka malinowo - kawowa

Składniki

4 jaja,
15 dag cukru,
3 cukry waniliowe,
13 dag mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki mielonych migdałów,
10 dag wiórków czekoladowych,
25 dag malin,
7 łyżeczek żelatyny,
1 l śmietanki,
4 łyżki kawy cappuccino.



Przygotowanie

Jaja utrzeć z cukrami (w tym tylko 1 cukier waniliowy), dodać mąkę z proszkiem, migdały i wiórki. Wymieszać. Wyłożyć na natłuszczoną blachę i piec w 180oC ok.30 minut. Przestudzić i przekroić w poprzek na 2 części.
Żelatynę namoczyć, potem rozpuścić rozgrzewając. Kawę rozpuścić w 6 łyżkach wrzątku. Śmietankę ubić z 2 cukrami waniliowymi, dodać rozpuszczoną kawę i żelatynę. Wymieszać dobrze. Dorzucić połowę mailn.
Na ciasto wyłożyć połowę kremu, przykryc drugim ciastem i wylać resztę kremu. Udekorować malinami.
Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Smacznego

Przepis pochodzi z wycinka jakiejś starej gazetki

Ryba z sosem słodko - kwaśnym wg Magdy

Składniki

- 0.5 kg rybnych fietów
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka soku ananasowego
- 6 łyżek cukru
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- sos tabasco
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 papryka czerwona
- 1l oleju



Przygotowanie

Ryby włożyć do miski i obtoczyć w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Mąkę pszenną wymieszać z 3 łyżkami oleju, proszkiem do pieczenia i 0.5 łyżeczki soli. Powoli, stale mieszając dolać wodę, ucierać, aż powstanie gładie ciasto. Polać nim rybę i dokładnie wymieszać.
Przygotować sos: pozostałą mąkę kukurydzianą utrzeć z sokiem ananasowym, cukrem, octem, kilkoma kroplami tabasco i szczyptą soli. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć paprykę, dodać imbir. Dodać mąkę rozprowadzoną w soku, zagotować, aż sos zgęstnieje.
W woku lub rondlu rozgrzać olej, usmażyć ryby. Gotowe filety polać z sosem.

Cappuccino

Składniki

Ciasto:
2 łyżki mąki tortowej i ziemniaczanej
2 łyzki kakao
10 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
Krem:
całe jajko
4 żółtka
szklanka cukru
kostka margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 serki homogenizowane waniliwoe
3 łyżeczki żelatyny
paczka biszkoptów
galaretka wiśniowa lub cytrynowa
6 łyżeczek kawy cappucino



Przygotowanie

Ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Piec 35 min. w temp. 180. Zaparzyć kawę. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody.Ubić jajko, 4 żółtka i szklankę cukru. Dodać do zmiskowanej margaryny. Dołożyć mleko w proszku, serki, żelatynę. Wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Biszkopty moczyć w kawie i układać na masie. Ciasto zalać galaretką.

Drugi sposób przyrządzania cappuccino jest bez pieczenia ciasta.
Masę robię podobnie tylko jajka z cukrem ubijam na parze, a wszystko pozostałe robie tak samo (patrz wyżej) Robię kawę rozpuszczalną z 4 łyżeczek. Moczę biszkopty w kawie i układam w blaszce na to wykładam masę, następnie na to biszkopty moczone  w kawie i na to znowu kłade masę, następnie znowu biszkopty i masa i na koniec ostatnia warstwa biszkoptów. Można polać ciasto polewą czekoladową.
Smacznego! Ciasto jest naprawdę dobre.

Ciasto zrobione z  biszkoptami.

piątek, 7 października 2011

mazurek z rodzynkami

Składniki

Ciasto kruche:
20 dkg mąki
10 dkg masła lub margaryny
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka

Masa rodzynkowa:
 3 żółtka
2 białka
1 szkl.cukru
0,5 szkl.mąki
3 szkl.rodzynek
1 szkl.orzechów włoskich lub migdałów( może być pół na pół)

Orzechy i migdały można trochę posiekać.

Lukier:1 szkl.cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny



Przygotowanie

Składniki na ciasto szybko zagnieść i schłodzić ok. 30 min. Schłodzone rozwałkować na 2 placki ( mają być cienkie).
Masa: żółtka utrzeć z cukrem na krem, białka ubić na sztywno. Rodzynki sparzyć, osączyć. Mąkę z bakaliami wsypać do kremu żółtkowego, dodać ubite białka, wymieszać. Masę rozsmarować na cieście,przykryć drugim plackiem. piec ok. 20 min w temperaturze 200st. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, posmarować mazurek , udekorować polewą czekoladową wg uznania.
 

Ciasto jest początkoww dosyć twarde(jak wystygnie), ale im dłużej leży tym jest lepsze. To ulubiony mazurek mego syna.

czwartek, 6 października 2011

rolada z bita smietana i brzoskwinia

Składniki

4 jajka,4 lyzki cukru,4lyzki maki,1lyzka cukru waniliowego,1/2lyzeczki proszku do pieczenia,1-2 lyzki margaryny do wysmarowania blachy, 1 puszka brzoskwiń,2 szkl.smietany36%,3lyzki cukru,1i1/2 lyzeczki zelatyny,1/2cytryny,1lyzka cukru pudru, 1 lyzka startej czekolady



Przygotowanie

jajka oddzielic bialka od zoltkow,bialka ubic na sztywna piane, stopniowo wsypujac cukier i cukier waniliowy. nastepnie dodawac na przemian żoltka i make z proszkiem do pieczenia ,delikatnie mieszajac.ciasto wlac do plaskiej blachy wysmarowanej margaryna. wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec okolo 20 min.cieple ciasto przelozyc na sciereczke posypana lyzka cukru zrolowac wraz z sciereczka pozostawic do wystygniecia.zelatyne namoczyc w 2 lyzkach zimnej wody a nastepnie rozpuscic na parze. schlodzona w lodowce smietane ubic na sztywna piane z 2 lyzkami cukru , cukrem waniliowym i sokiemz 1/2 cytryny.pod koniec ubijania stopniowo wlewac zelatyne.bita smietane odstawic dolodowki na 30 min.brzoskwinie osaczyc  i pokroic na kosteczke drobna.rozwiń ciasto rozsmaruj na nim bita smietane i i uloz brzoskwinie (czesc smietany i troche brzoskin odloz.ponownie zwin ciasto posmaruj kremem i udekoruj brzoskwinia

Masa marsmallow

Składniki

450g marsmallows,
1 kg  cukru pudru,
3 łyżki wody



Przygotowanie

Pianki rozpuścić w "kąpieli wodnej" i dodać połowę cukru dobrze wymieszać, poczym
dodać wodę dalej mieszając. Następnie wyłożyć masę na stolnicę /posypaną cukrem pudrem/ i wgnieść pozostały cukier. Początkowo masa będzie lepiś się do rąk, ale później będzie elastyczna jak plastelina. Można dodać farbników, z tymże jeśli będą one w postaci płynnej trzeba będzie podsypać cukru pudru przy wyrabianiu.
Można również kupić pianki kolorowe -
wtedy masa będzie miała barwę tychże pianek. W trakcie "produkcji" ozdób i później  przechowywać / w lodówce/ w woreczku, gdyż zbyt szybko schnie.

Można z tej masy robić ozdoby zarówno na torty jak i inne ciasta.